Apeldoorn

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Apeldoorn is de beste openbaar vervoers-stad van Nederland: dit is waarom

Door Natalie Polman 21 oktober 2019

We klagen graag over het openbaar vervoer, máár nu is er opmerkelijk nieuws: Apeldoorn is de allerbeste stad als het gaat om het openbaar vervoer. Dit is waarom.

Holidu, een zoekmachine voor vakantiehuizen met behulp van Google-data, heeft uitgezocht welke steden in Nederland het meest efficiënte OV-netwerk hebben om in het centrum te komen. En ja hoor, Apeldoorn is de grote winnaar. Met het cijfer 10(!).

In de spits

Holidu testte in elke stad in Nederland (met meer dan 75.000 inwoners) minstens 15 ritten. De vertrektijd en -datum voor alle ritten was 7 oktober 2019 om 8.30 uur ‘s
ochtends, zodat het openbaar vervoer getest kon worden in de spits.

Ook heeft de zoekmachine het aantal kilometers bus-, metro-, en tramlijnen in de stad en het aantal bus-, tram- en metrohaltes en treinstations geteld. De routes zijn in twee richtingen berekend.

Hoe sneller het openbaar vervoer ging en hoe minder reizigers er moeten lopen om naar het centrum te komen, hoe hoger de score.

Ook werden prijzen van dagkaarten verkregen via de verschillende vervoersorganisaties
per regio: HTM, GVB, RET, Arriva, Connexxion en Syntus.

Winnaar

En dan is de conclusie dat de grote winnaar uit het onderzoek Apeldoorn is! Met 1.169 kilometer aan openbaar vervoer routes en 444 haltes en met een gemiddelde snelheid van 8 minuten en 13 seconden per kilometer sjees zo naar het stadscentrum.

Je loopt hier het minst van je totale route, dus je wordt praktisch voor de deur afgezet, aldus Holidu. Als je Apeldoorn een dagje wilt ontdekken betaal je voor een dagkaart €11,50.

Lees ook:

roy kiesbrink

Roy (28) stapte over van de gehandicaptenzorg naar de bus: ‘Ik wil tot mijn pensioen blijven rijden’

"Dit heeft wel nieuwe deuren voor me geopend". Busdeuren om precies te zijn. Roy Kiesbrink (28) werk...

Dit vinden we in Apeldoorn van het gebruik van smartphones in het verkeer

Je kent het wel, je wil even aan je afspraak laten weten dat je wat later bent. Of even een ander mu...

adv.