Apeldoorn

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Alles wat je wilt weten over de vaccinatie tegen meningokokken in Apeldoorn

Door Natalie Polman 21 september 2020

Vaccinatie tegen meningokokken; wie heeft het er niet al eens over gehad? Met vrienden, familie of wellicht met de huisarts? Sinds 1 oktober 2018 worden alle veertienjarigen gevaccineerd. Maar wat als je niet bij die doelgroep hoort? Kun je je dan laten vaccineren? Hoe zit dat in Apeldoorn? En nu met corona? De belangrijkste informatie voor jou in een aantal vragen en antwoorden.

Wat is meningokokken / meningokokkenziekte?

Meningokokkenziekte is een besmettelijke infectieziekte die je kunt krijgen van de bacterie meningokok. Er zijn verschillende types meningokokken: A, C, W en Y. Iemand met deze ziekte kan binnen een paar uur ernstig ziek worden.

Waarom zou je je laten vaccineren?

Niemand wil natuurlijk ernstig ziek worden. Door je te laten vaccineren wordt de kans dat je de meningokokkenziekte krijgt verminderd. Daarnaast is de ziekte besmettelijk en met deze inenting draag je bij aan de groepsimmuniteit.

Waarom worden alleen kinderen gevaccineerd?

Iedereen kan de meningokokken krijgen, maar kinderen hebben meer kans om de ziekte op te lopen. Daarom krijgen kinderen van 14 maanden en 14 jaar een oproep om zich te laten inenten tegen alle typen meningokokken. Deze inenting hoort bij het Rijksvaccinatieprogramma en is gratis.

Kleintjes van 14 maanden krijgen hiervoor een uitnodiging van het consultatiebureau. De vaccinatie wordt tegelijk gegeven met andere vaccinaties als BMR Bof, mazelen en rodehond. 14-jarigen krijgen een uitnodiging per post van de GJC.

Sinds 2018 krijgen kinderen een combinatievaccin, dat bescherming biedt tegen alle vier de typen meningokokken. Omdat dit vrij recent is, krijgen dit jaar ook jongeren die geboren zijn in 2001 t/m 2006 een oproep om zich alsnog te laten inenten.

Wanneer en waar wordt er in Apeldoorn gevaccineerd?

Vaccinaties worden zowel op de vier CJG locaties als op andere locaties gedaan.

Gaat vaccineren nog wel door in coronatijd?

Ja, kinderen worden dit jaar nog steeds opgeroepen om zich te laten inenten. Je hoeft een afspraak alleen uit te stellen als jij of iemand in je huishouden verkoudheidsklachten hebt.

Welke coronamaatregelen worden er genomen tijdens de vaccinatie?

Alle groepsvaccinaties die vanuit het CJG worden georganiseerd worden Coronaproof gehouden. Dat betekent dat er meer tijd per opgeroepen kind aanhouden wordt en het contact met het kind zo kort mogelijk wordt gehouden. Ouders blijven op afstand. De oudere kinderen wordt gevraagd of ze zonder ouder willen komen/of de ouder buiten wil wachten. De looproute is deurenvrij: alle deuren staan open, zodat kind/ouder nergens een deur aanraakt. Er is een aparte ingang en een aparte andere uitgang.

Ik heb verkoudheidsklachten, wat moet ik doen?

Ben je verkouden, heb je een loopneus, keelpijn, koorts of last van hoesten of benauwdheid? Zeg dan je afspraak voor de vaccinatie af. Wanneer je 24 uur lang geen klachten meer hebt, mag je je laten vaccineren voor de meningokokkenziekte. Heeft een huisgenoot een of meerdere verkoudheidsklachten? Ook dan moet je je afspraak afzeggen. Als hij/zij minstens 24 uur helemaal beter is, mag je langskomen voor een vaccinatie.

Mag ik iemand meenemen voor de vaccinatie?

Ja, je mag één iemand meenemen. Let wel op, ook deze persoon moet geen gezondheidsklachten hebben.

Meer of andere vragen?

Meer lezen kan op deze website vol vragen en antwoorden van het RIVM.

Bron: RIVM

adv.