Schietpartij in Utrecht: dit merken we er in Apeldoorn van

Door Natalie Polman 18 maart 2019

Je hebt het vast meegekregen: vanmorgen om kwart voor elf vond een schietpartij plaats in een tram in Utrecht. Op moment van schrijven is/zijn de dader(s) nog voortvluchtig en wordt ernstig rekening gehouden met een terroristische aanslag.

Veiligheidsmaatregelen

Het dreigingsniveau voor de gehele provincie Utrecht is tot vanavond 18.00 uur opgehoogd naar het hoogste niveau, namelijk 5. Scholen en moskeeën houden de deuren gesloten en mensen wordt geopperd thuis te blijven.

In de rest van het land geldt niveau 4, wat daarvoor ook al het geval was. Zie hieronder wat de dreigingsniveaus betekenen.

Alert en aanwezig

Behalve in Utrecht worden ook elders in Nederland extra veiligheidsmaatregelen genomen. De politie is in Oost-Nederland “alert en aanwezig op aanslag-gevoelige locaties”, zegt politie-woordvoerder Marloes Ballast in De Stentor. “Denk aan stations en geloofshuizen. Concreter dan dat kunnen we het nu niet aangeven”.

Onder meer de NS-stations van Deventer en Apeldoorn worden deze maandag bewaakt door politie. Agenten bewaken de boel, maar zijn ook op straat om eventuele ongeruste burgers gerust te stellen.

Zware vesten

Alle politiebureaus in Nederland zijn extra beveiligd, valt te lezen op de website van de politie. ‘Dit betekent dat er een bewapende politieagent in de publieksruimte van het bureau aanwezig is. Alle politiemensen die in de publieksruimte aanwezig zijn dragen zware vesten. Ook de politiemensen die op straat zijn ingezet op strategische posities dragen een zwaar vest.’

Geen feestje

Vanmorgen zou tevens een bestuursovereenkomst voor de aanleg van een spoortunnel aan de Laan van Osseveld worden ondertekend, maar dat is wegens de situatie in Utrecht – en wegens het feit dat vanmorgen iemand om het leven kwam op het spoor tussen Deventer en Apeldoorn, geschrapt. Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en ProRail vonden een feestje niet gepast.

adv.