Koningsdag 2018: openbaar vervoer en parkeertips

Door Anne Sophie Schotman 16 april 2018

De oranjekoorts barst bijna los! Woon je buiten het centrum en wil je 26 en 27 april met het openbaar vervoer of met de auto naar alle koningsdagactiviteiten? Dan moet je met het volgende rekening houden: 

Openbaar vervoer

 • Bus
  De bussen in Apeldoorn rijden op Koningsdag een aangepaste dienstregeling. De buurtbussen rijden zelfs helemaal niet. Gebruik dus een routeplanner om je reis voor te bereiden!
 • Trein
  Op donderdagavond 26 april en vrijdag 27 april rijden de treinen in Nederland de Oranjedienstregeling. Plan je reis daarom met de NS reisplanner.
  Let op! Om het gezellig te houden heeft de NS een belangrijke spelregel op Prinsennacht en Koningsdag. In heel Nederland mag er in de trein en op de stations geen alcohol gedronken worden. Dit geldt van donderdagavond 26 april 19.00 uur tot zaterdagochtend 28 april 7.00 uur. De horeca en winkels op het station zullen dan ook geen alcoholhoudende dranken verkopen.

Bereikbaarheid met de auto

Met name in het centrum zijn veel straten afgezet of minder goed bereikbaar. Kom je toch met de auto, houd dan rekening met het volgende:

 • Station
  Het Stationsplein is van donderdag 26 april 17.00 uur tot vrijdag 27 april 02.00 uur afgesloten. De Stationsstraat is dan ook deels afgesloten. Het fietspad over het Stationsplein is vrij tot 26 april 09.00 uur. Na 09.00 uur moet je met je fiets aan de hand lopen en word je langs het evenement geleid. De fietstunnel blijft altijd open.
 • Binnenstad
  De route van de kleedjesmarkt loopt dwars door het centrum en daarom zijn de volgende straten van 7.00 tot 18.00 uur voor alle verkeer afgesloten (ook fietsers!):
  Een gedeelte van de Hoofdstraat Zuid, de Nieuwstraat, een gedeelte van de Beekstraat, de Marktstraat, de Brinklaan, een gedeelte van de Mariastraat, de Helfrichstraat, een gedeelte van de Vosselmanstraat en Roggestraat, het Beekpark, de Kerklaan en de Paslaan.
 • Kapelstraat
  De Kapelstraat is op 26 april en 27 april vanaf 17.00 uur voor verkeer afgesloten.
 • Asselsestraat
  De Asselsestraat is op de kruising van het Leienplein afgesloten van 26 april 18.00 uur tot 28 april 02.00 uur.

koningsdag-apeldoorn-oranjepark

Auto parkeren

De parkeergarages in Apeldoorn zijn allemaal gewoon open volgens de normale dienstregeling. Parkeergarage Museumkwartier aan de Roggestraat 133 en parkeergarage Oranjerie onder de Oranjerie zijn 24 uur per dag geopend. De parkeergarages Marktplein en Koningshaven zijn van 07.00 tot 03.00 uur geopend. Parkeergarage Brinkpark is beide dagen van 06.30 tot 03.00 uur geopend.

Fiets parkeren

Je fiets kun je gratis en veilig kwijt in een van de bewaakte fietsenstallingen in het centrum. Een aantal stallingen heeft aangepaste openingstijden:

 • Stadhuis, Deventerstraat
  Prinsennacht en Koningsdag open van 7.00 tot 03.00 uur.
 • ACEC, Nieuwstraat
  Prinsennacht en Koningsdag open van 7.00 tot 04.30 uur.
 • De Serre, Kanaalstraat
  Prinsennacht gebruikelijke openingstijden van 8.00 tot 19.00 uur, Koningsdag van 7.00 uur tot 19.00 uur.
 • Marktstraat
  Prinsennacht gebruikelijke openingstijden van 8.00 tot 19.00 uur, Koningsdag gesloten.
 • Oranjerie
  Prinsennacht gebruikelijke openingstijden van 8.00 tot 22.00 uur, Koningsdag gesloten.

Markt rond Koningsdag

Van woensdag 25 april tot en met donderdag 4 mei is er kermis op het Marktplein. Daardoor wordt de markt verplaatst. De zaterdagmarkt van 28 april vind je op de Kanaalstraat-Hofstraat-Hoofdstraat-Zuid en het parkeerterrein aan de Kanaalstraat. De maandagmarkt van 30 april wordt ook naar deze plek verplaatst. De woensdagmarkten van 25 april en 3 mei zullen op het Raadhuisplein plaatsvinden.

kleedjesmarkt koningsdag

Kleedjesmarkt Koningsdag 2018: hier koop je je kleedje

Nog maar een paar weekjes wachten en dan is het weer zover: Koningsdag in Apeldoorn. De voorverkoop ...
koningsdag

Prinsennacht en Koningsdag 2018 in Apeldoorn: dit is er allemaal te doen

Nog even en Willem-Alexander viert zijn 51e verjaardag. Of je nu wat hebt met het Koningshuis of nie...

adv.