Apeldoorn

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Willemijn van Villa Optica: ‘Het aantal mensen met bijziendheid neemt sterk toe’

Aangeboden door Villa Optica 23 januari 2020

Bijziendheid (myopie) komt bij kinderen en jongeren steeds vaker en in extremere mate voor. Behalve erfelijkheid speelt het vele kijken op beeldschermen hierbij een belangrijke rol. Wij vroegen optometrist Willemijn Stam van Villa Optica welk advies zij aan ouders geeft en hoe je bijziendheid kunt afremmen of voorkomen.

Wanneer ben je bijziend?

Als je bijziend bent zie je dichtbij goed, maar heb je moeite om veraf scherp te zien. Bij mensen met normale ogen vallen lichtstralen van buitenaf precies op het netvlies, achter in het oog. Het resultaat is één scherp beeld. Maar is je oog te lang, of je hoornvlies of ooglens te bol, dan ben je bijziend en worden die lichtstralen te veel gebroken. Ze komen voor het netvlies samen en vormen een wazig beeld.

Smartphones en beeldschermen

Bijziendheid kan erfelijk zijn, maar ook je leefpatroon speelt een belangrijke rol. “Het aantal mensen met bijziendheid neemt sterk toe,” vertelt Willemijn. “en de afwijking die ze hebben wordt groter. Dit komt onder meer door werk met computers en het vele gebruik van beeldschermen.”

Vooral bij kinderen is deze toename in bijziendheid een groeiend probleem. “Als iemand op jonge leeftijd al een hoge myopie heeft, een afwijking van -6 of meer, dan verhoogt dat de kans op oogziektes op een latere leeftijd.” Volgens het Oogfonds wordt één op de drie kinderen met sterke bijziendheid later ernstig slechtziend.

Bijziend

Vaker buiten spelen

Een van de problemen is dat kinderen veel minder vaak buiten spelen dan vroeger. “Kinderen kijken vaker dichtbij, op een tablet of telefoon. Hun ogen worden daardoor sneller te lang. We raden ouders daarom altijd de 20-20-2 regel aan. Na 20 minuten dichtbij kijken hebben de ogen van je kind 20 seconden pauze nodig, door even naar buiten te kijken bijvoorbeeld. En zorg dat je kind elke dag minstens twee uur buiten doorbrengt. Ook het buitenlicht heeft namelijk een gunstig effect op de remming van bijziendheid!”

Hoewel er signalen zijn die aangeven dat je kind misschien bijziend is (onder andere hoofdpijn, dicht op een beeldscherm zitten, vaak in de ogen wrijven en veel knipperen), is het belangrijk om ook zonder klachten regelmatig de ogen van een kind te laten controleren.

Myopie management

Is je kind bijziend, of ben je zelf bijziend, dan zijn er verschillende manieren om de ontwikkeling ervan te remmen. “Naast een gezonde balans tussen veraf en dichtbij kijken, kunnen lenzen uitkomst bieden. MiSight lenzen en nachtlenzen corrigeren de afwijking in je ogen waardoor je scherp ziet. Het voordeel van nachtlenzen is dat ze ’s nachts de vorm van je hoornvlies platter maken, waardoor je overdag zonder lenzen of bril scherp ziet.” Kinderen vanaf een jaar of zes kunnen lenzen dragen.

Langs bij de optometrist of orthoptist

Bij Villa Optica aan de Korenstraat kun je terecht voor een oogtest – voor jezelf of voor je kind – maar ook voor verschillende oogonderzoeken en behandelingen, zoals een droge ogen, glaucoom of oogscan-onderzoek. Naast vier optometristen heeft de optiekzaak een orthoptist in dienst. Deze is gespecialiseerd in oogmetingen bij kinderen en in binoculair zien (de samenwerking tussen de ogen). Een orthoptist onderzoekt en behandelt klachten op het gebied van bijziendheid, verziendheid, dubbelzien, amblyopie (luie ogen) en scheelheid.

Omdat Villa Optica zich al bijna 20 jaar specialiseert in myopie is het oogzorgcentrum aan de Korenstraat voor veel ouders in Apeldoorn en omgeving het vertrouwde adres om heen te gaan met de oogproblemen van hun kind. Wil je weten hoe het gaat met de ogen van je kind? Maak een afspraak voor het speciale oogonderzoek voor kinderen (of voor jezelf) bij een van de optometristen of de orthoptist.


Meer over Villa Optica ontdekken?

Villa Optica opticiens

Gesloten09:00 - 18:00

Korenstraat 27, Apeldoorn

Bekijk meer:opticiens

adv.