Joop (75) en Nina (74) zijn vrijwilliger bij Atlant: ‘Het is zo fijn dat je wat voor ze hebt kunnen doen’

Aangeboden door Atlant 4 oktober 2018

Nina (74) en Joop (75) van den Burg werken al jaren als vrijwilliger bij zorginstelling Atlant. En nee, daar schenken ze heus niet alleen koffie. Integendeel, Nina houdt beauty-ochtenden en Joop begeleidt bewoners naar hun tandartsbezoek.

Cliënten met hersenaandoeningen als Korsakov en Huntington zitten bij elkaar aan tafel. De zelfgebakken appelcake van Nina is al bijna op. Haar man Joop begeleidt een jonge vrouw in haar rolstoel mee naar buiten. “Heb je je sigaretten en vuur bij je?” “Ja, ja.”

Apeldoornse zorgorganisatie Atlant is gespecialiseerd in verschillende specifieke doelgroepen, zoals mensen met het syndroom van Korsakov, de ziekte van Huntington, chronisch psychiatrische verpleeghuiszorg en dementie. Naast de verzorgenden, medewerkers maatschappelijke zorg en verpleegkundigen die bij Atlant werken vormen vrijwilligers een belangrijke spil in de daginvulling van veel bewoners.

Van voetenbadjes tot massages

Joop had een tandtechnisch laboratorium. Nu begeleidt hij regelmatig bewoners van Atlant naar hun tandartsbezoek. Nina werkte vroeger met kinderen met en verstandelijke beperking, is dus ook een verzorgend type en organiseert sinds een paar jaar beauty-ochtenden bij Atlant.

“Nagels knippen, schoonmaken en eventueel lakken, voetenbadjes en voetenmassages. Maar ik masseer ook de rug, of handen. Net waar iemand behoefte aan heeft. Soms knip ik zelfs iemands haar. Wat kost dat, vragen ze vaak. Niks, zeg ik dan”, vertelt Nina.

Joop en Nina zijn al ‘zeker vijftien jaar’ vrijwilliger bij Atlant. Hoelang precies houden ze niet bij. Beiden zijn ze een beetje het vrijwilligersvak in gerold. Dat begon al toen Nina’s moeder in een verzorgingstehuis terecht kwam. “Daar deed ik ook al van alles”, zegt Nina.

Toen het echtpaar Nina’s broer vanuit een tehuis in het noorden van het land naar Apeldoorn (Immendaal in Beekbergen) haalde, breidden die werkzaamheden zich alleen maar uit. Inmiddels zijn Nina en Joop minstens één keer per week te vinden bij Atlant.

‘Wij halen ze uit de sleur’

“Er is één cliënt die heel slecht ziet. Die herkent altijd mijn stem”, zegt Nina. “Is Nina er ook? vraagt hij als ik er ben”, vervolgt Joop.

“Laatst namen we hem mee naar het circus, dan wil hij vooraan zitten. Na de voorstelling was hij dolenthousiast. Dat is zo mooi”, zegt Nina. “Je krijgt een band met de mensen, dat is het mooie. Je maakt grapjes met ze. De beroepsmensen zijn zo druk, die komen daar vaak niet aan toe. Wij halen ze uit de sleur en geven ze aandacht.”

Glimlach van dankbaarheid

Joop noemt een voorbeeld. “Eén keer per maand doe ik boodschappen met enkele cliënten, bij die grote Dekamarkt aan de Vlijtseweg. Dan sluiten we af met een uitsmijter in de winkel. Of we gaan een dagje naar Apenheul, dan rijd ik”, zegt Joop.

Enkele andere vrijwilligers ter plekke gaan regelmatig met ze koffiedrinken of wandelen. “Het is zo fijn om een glimlach van dankbaarheid te zien en zo fijn dat je weer iets voor ze hebt kunnen doen. Ze hebben al zo weinig. We vertellen anderen zo vaak over dingen die we hier beleefd hebben. Veel meer mensen zouden dit werk moeten doen.”

Ook vrijwilliger worden?

Of je het nu leuk vindt om een eenzame bewoner gezelschap te houden, je wilt ontfermen over de mannenclub, een activiteit wilt begeleiden of een ander goed idee hebt waarmee je als vrijwilliger de cliënten van Atlant ondersteunt, je bent altijd welkom! Bij Atlant is er ruimte om jezelf te ontwikkelen, je kunt dus rekenen op een mooi aanbod van trainingen. Wil je in contact komen om te kijken wat de mogelijkheden zijn, klik dan hier.

Lees ook:

Werken bij Atlant

Werken bij Atlant: ‘Het stoffige beeld van werken in een verpleeghuis klopt niet’

Heb je een verzorgende of verpleegkundige achtergrond? Dan is solliciteren bij Atlant een goed idee....

Atlant zorg

Kuiltjesweg 1, Beekbergen

Bekijk meer:zorg

adv.