Apeldoorn

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Coronatest in Apeldoorn: hier kan het en zo snel krijg je de uitslag

Door Anne Sophie Schotman 2 juli 2020

Al een maand lang kan iedereen in Nederland met milde klachten zich laten testen op corona. Ook in Apeldoorn kun je zo’n coronatest laten afnemen. Maar hoe werkt dat precies en waar moet je rekening mee houden? 

Wanneer mag ik me laten testen?

De afgelopen tijd is er hard gewerkt om onder meer de laboratoriumcapaciteit en de benodigde hoeveelheid testmaterialen uit te breiden. Daardoor kan iedereen met milde klachten die wellicht op het coronavirus duiden zich laten testen op corona. Denk hierbij aan hoesten, neusverkoudheid en/of koorts.

Coronatest in Apeldoorn, waar moet ik zijn?

Wil je een coronatest laten afnemen, dan hoef je niet eerst naar de huisarts. Bel naar het landelijke afsprakennummer 0800-1202 van de GGD om een afspraak te maken. Dit nummer is zeven dagen per week van 08.00 uur tot 20.00 uur bereikbaar om een afspraak te maken bij een testlocatie in de buurt.

In Apeldoorn vind je een testlocatie op het Zwitsalterrein. Houd je BSN-nummer bij de hand als je belt!

Hoe werkt zo’n coronatest?

Op zo’n testlocatie kun je met de auto of lopend door de teststraat. Je moet je ten allen tijden vooraf aanmelden voor een test. Er wordt met een wattenstaafje keel- of neusslijm afgenomen. Deze monsters worden vervolgens naar het laboratorium gestuurd. Het personeel draagt een mondkapje en beschermende materialen. Zelf hoef je vooralsnog geen mondkapje te dragen.

De test kost geen geld en na de testdag duurt het maximaal 48 uur (dat is het streven) voordat de uitslag bekend wordt gemaakt.

Wat als ik positief getest ben?

Ben je positief getest? Dan neemt GGD Noord- en Oost-Gelderland contact met je op.  Je gaat zelf twee weken in thuisisolatie. Dat geldt ook voor je huisgenoten of familieleden waar je mee woont.

Ondertussen gaat de GGD aan de slag met het bron- en contactonderzoek. Mensen die langer dan 15 minuten op minder dan 1,5 meter van je zijn geweest, moeten ook zo veel mogelijk thuisblijven. Mensen die langer dan 15 minuten in dezelfde ruimte zijn geweest, hoeven niet thuis te blijven, maar moeten alert zijn op klachten.

Bekijk de website van de GGD Noord- en Oost-Gelderland voor meer informatie.

 

Meer over

Corona Nieuws

adv.