Bij Doomijn experimenteren kinderen met eten: “Belangrijk voor een gezonde levensstijl op latere leeftijd!”

Aangeboden door Doomijn Kinderopvang 5 juni 2019

Doomijn Kinderopvang zet op haar opvanglocaties in Apeldoorn hoog in op goede voeding voor kinderen. “Met gevarieerde en verantwoorde voeding en lekker bewegen krijgt een kind de beste start. Belangrijk voor de groei en ontwikkeling én voor een gezonde levensstijl op latere leeftijd,” vertelt Ylva Goor, Consulent Activiteiten.

Ylva was betrokken bij de ontwikkeling van het voedingsbeleid van Doomijn Kinderopvang, dat gebaseerd is op de richtlijnen van het Voedingscentrum. “Het beleid is opgesteld in samenspraak met ouders; het gaat tenslotte om hun kinderen. Door hen hierbij te betrekken, zien zij ook het belang in van gezonde voeding.”

Ook het voedingsaanbod wordt besproken met ouders. Ylva: “Voor baby’s tot één jaar gaat alles in overleg met de ouders. Bij de intakegesprekken bespreken we allergieën of intoleranties en kijken we goed wat een kindje wel of niet mag eten.”

Gezonde keuzes

Zowel op het kinderdagverblijf als de peuteropvang en buitenschoolse opvang-locaties in Apeldoorn maakt Doomijn gezonde keuzes. Dat wil zeggen dat kinderen op Doomijnlocaties gezonde alternatieven en veel afwisseling krijgen.

“Jonge kinderen beginnen net hun smaak te ontwikkelen en zullen daardoor de smaak van dingen die ze nog niet kennen niet missen,” legt Ylva uit. “Als kinderen wat ouder zijn, hebben ze wel hun voorkeur voor bijvoorbeeld broodbeleg maar er zijn genoeg mogelijkheden die wél binnen het beleid passen. We letten er altijd op dat dit niet teveel vetten, suikers of zout bevat. We kiezen zoveel mogelijk voor fruit en groenten uit het seizoen.” Balans is dus het sleutelwoord binnen het beleid, waardoor er ook ruimte is voor een zomers ijsje, pannenkoeken bij de lunch of een handje pepernoten met het Sinterklaasfeest.

Zelf aan de slag

Doomijn ontwikkelt daarnaast passende kook- en bakactiviteiten voor de kinderen. Als Consulent Activiteiten gaat Ylva hier zelf met de kinderen in Apeldoorn mee aan de slag: “Aansluitend bij het thema op de opvang en de leeftijd van de kinderen experimenteren we samen met koken en eten. Hoe voelt of ruikt iets en waar smaakt het naar? Bitter, zoet, zuur… De kinderen gaan op ontdekking en leren zo wat zij wel en niet lekker vinden.”

Actief ontwikkelen

Naast gezonde voeding is er veel aandacht voor bewegen. Met een breed aanbod aan sport- en spelactiviteiten is er voor elk kind iets actiefs te doen. Van buitenspelen tot beweegspelletjes voor peuters en van gym- tot danslessen. Pedagogisch medewerker Suzanne Gerritsen uit Apeldoorn vertelt: “Wij willen dat kinderen alle ruimte hebben om te bewegen en ervaren. Want springen, rennen, klimmen en dansen: het draagt allemaal bij aan de motorische en zintuigelijke ontwikkeling en een goede start voor kinderen.”

Doomijn werkt in Apeldoorn nauw samen met sportclubs en scholen voor sport- en gymlessen. “En het hele jaar door sluiten we onze activiteiten aan bij actieve dagen zoals de Nationale Buitenspeeldag, Nationale Modderdag en de Nationale Sportweek,” vult Suzanne aan. “Bewegen is verkennen, ontdekken en plezier maken. We stimuleren daarom bewegen al vanaf jonge leeftijd.”

Lees verder:

Doomijn pedagogische kwaliteiten

Pedagogisch coach Désirée: ‘Kinderopvang is veel meer dan een handige oplossing’

Bij het kiezen van kinderopvang, kom je voor veel keuzes te staan. Naast praktische vragen over loca...

Deze bijdrage wordt je aangeboden door Doomijn Kinderopvang. Meer over Doomijn Kinderopvang ontdekken?

Doomijn Kinderopvang kinderopvang

Postbus 1064, Zwolle

Bekijk meer:kinderopvang

adv.