Apeldoorn

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Zó zag de Apenheul er 43 jaar geleden uit [video]

Door Britte van Erven 9 juni 2019

Menig Apeldoorner is ermee opgegroeid: aapjes kijken in de Apenheul. Uit alle hoeken van het land trekken toeristen naar het pittoreske Park Berg & Bos om zich een middagje tussen de apen te begeven. Toen de Apenheul in 1972 opende zag het park er echter toch een tikkie anders uit.

Apenheul nu

Bij een bezoekje aan de Apenheul is het de geheime wens van iedere bezoeker: een doodshoofdaapje dat op je schouder of schoot komt zitten. Voor hun eigen veiligheid mogen bezoekers de aapjes tegenwoordig niet meer aaien en de medewerkers houden goed zicht op zowel de apen als de bezoekers.

Vroeger

Net na de opening ging het er echter anders aan toe: in het filmpje, dat uit 1976 dateert, zijn de wolapen midden tussen de bezoekers te zien. De bezoekers mogen de enthousiaste wolapen zelfs voeren, wat tegenwoordig niet meer tot de mogelijkheden behoort. Jammerrr!

Ook het eiland van de gorilla’s is bijna niet te herkennen. Het eiland stond vroeger vol bos, en is inmiddels omgetoverd tot een mooi open eiland waarop de apen bijna overal goed zichtbaar zijn voor het publiek.

‘Heul’

Ook krijgen we in een mooi oud accent te horen waar de naam Apenheul nou eigenlijk vandaan komt. ‘Heul’ blijkt oud-Nederlands voor toevluchtsoord of schuilplaats.


Meer over Apenheul ontdekken?

Apenheul dierenopvang

Gesloten09:00 - 18:00

J.C. Wilslaan 21, Apeldoorn

Bekijk meer:dierenopvang

adv.