Apeldoorn

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Wij fietsten de nieuwe fietsroute Stad en Natuur en dit is wat we allemaal tegenkwamen

Aangeboden door uitinapeldoorn 12 september 2019

Als je de heide achter je laat en plots een zandvlakte voor je ziet, om vervolgens in de verte een stoomtrein te zien passeren, weet je dat je op de Veluwe bent. Bos, herten, taart, musea, architectuur en een kasteel: met fietsroute Stad en Natuur zie je álles wat de Veluwe zo mooi maakt. De redactie van indebuurt Apeldoorn sprong op de fiets en probeerde de fietsroute uit.

Elektrische fiets? Mooi! Stadsfiets zonder versnellingen? Ook geen probleem. Conditie van niks? Join the club. Het enige wat je nodig hebt is een fiets, een paar uur van je tijd en de route (op papier of op je telefoon).

Een korte toelichting voor wie nog nooit gebruik heeft gemaakt van het knooppuntensysteem in en rond Apeldoorn: je rijdt op de fietsroute van knooppunt naar knooppunt. Hoewel het bijna onmogelijk is om een punt te missen, is alleen het startpunt van fietsroute Stad en Natuur even zoeken. Vertrek je vanaf station Apeldoorn, dan fiets je eerst naar knooppunt 55, op de T-splitsing naast restaurant De Beren (vroeger restaurant De Brugwachter). Vanaf daar spreekt de route voor zich!

Heuvel af is het heide zover het oog reikt

Locomotieven

Al snel maken de woonwijken in Apeldoorn Zuid plaats voor weilanden en groen. Trap lekker door langs het Apeldoorns Kanaal terwijl je roeiers en zwanen passeert. Nog voor je bij de eerste bezienswaardigheid van de route bent – VSM Beekbergen – krijg je al een vakantiegevoel. Want hoe on-Nederlands (en hoe dichtbij!) is het dorpje Lieren, met zijn lokale winkeltjes, glooiende maisvelden en oude dorpshuis?

Foto's: indebuurt.nl

En dan sta je ineens op het schilderachtige station Beekbergen voor een imposante locomotief. Neem de tijd om alle locomotieven, rijtuigen en goederenwagens op het terrein te bewonderen en kijk hoe de gedreven mensen van De Veluwsche Stoomtrein Maatschappij werken om de stoomtreinen te onderhouden.

Wild spotten

Vanaf station Beekbergen is het nog maar een paar minuten naar een ontbijt, taartje of lunch bij Parc Spelderholt. Genoten van het bijzondere uitzicht? Dan spring je weer op je fiets om wild te gaan spotten bij wildkijkscherm Ringakker. Zet je fiets voor je bij knooppunt 7 bent even langs de kant en volg de voetpaden naar De Ringakker om reeën, wilde zwijnen en dassen te spotten. Ook als je besluit door te fietsen naar het volgende punt, Schenkershul natuurgebied, is er voor mensen met een scherpe blik een goede kans om zwijnen, herten, roofvogels of reptielen te spotten. De hordes bosmestkevers op het fietspad zijn in ieder geval voor niemand te missen.

Foto's: indebuurt.nl
foto indebuurt

Tijd voor een korte koffiepauze in Veluwecentrum Staatsbosbeheer. Of laat de bossen voor nu even achter je en volg de route verder naar de meest beroemde ijssalon van de Veluwe: IJs van Co in Hoenderloo. Neem van ons aan, het is die paar minuten in de rij meer dan waard!

In Hoenderloo ben je ook meteen bij de volgende twee hoogtepunten van de route: de ingang van Het Nationale Park de Hoge Veluwe en de plaggenhut er pal naast. Dorstig? In Hoenderloo vind je naast de ingang van het park twee lunchrooms met terras waar het een komen en gaan is van fietsers en wandelaars.

Fietsroute stad en natuur
Foto: indebuurt.nl

Het Nationale Park de Hoge Veluwe

Heb je genoeg tijd, fiets dan Het Nationale Park de Hoge Veluwe in (entree niet bij de route inbegrepen). Behalve wild spot je er het monumentale Jachthuis Sint Hubertus, het Kröller-Müller Museum (aanrader!), het Museonder (gratis) en het nieuwe Park Paviljoen. In het Park Paviljoen plof je neer voor een maaltijd in het nieuwe restaurant en vind je meer informatie over het park.

Voor nu laten we Hoenderloo en daarmee de bewoonde wereld achter ons, maar vergeet niet nog even te stoppen bij de sprookjesachtige Heldringkerk. Via knooppunt 14, naar knooppunt 15 en 44 is vervolgens een feest voor natuurliefhebbers. Met de wind in je haren en je voeten stevig op de pedalen zoef je door een magisch landschap. Heuveltje op rijd je langs de Hoog Buurlose heide, deze tijd van het jaar prachtig om te zien, om een paar bochten later een uitgestrekte zandvlakte te zien. Heuvel af en het is weer heide zover het oog reikt. In de verte zie je de imponerende ‘kathedraal’ van Radio Kootwijk tussen de boomtoppen opdoemen. Overweeg een omweg naar huis om deze van dichtbij te zien!

Foto: indebuurt.nl

Terug naar huis

Fietsroute Stad en Natuur voert je nog langs de schaapskooi in Hoog Buurlo, voordat Apeldoorn weer dichterbij komt. Vanaf punt 98 volg je de Asselsestraat door het bos, waar je op een mooie dag als deze veel andere fietsers tegenkomt. Begin je je zadel en benen inmiddels te voelen? Wij ook, maar je bent er bijna! Want daar is alweer het vertrouwde gezicht van winkels aan de Asselsestraat, drukke Apeldoorners die van hot naar her gaan en gezellige café’s in het centrum.

Home sweet home, maar wat hebben we toch een mooie, groene ‘achtertuin’ om af en toe in rond te fietsen. Met eigen ogen zien waarom wonen op de Veluwe zo geweldig is? Een papieren versie van fietsroute Stad en Natuur is verkrijgbaar bij de toeristische informatiepunten in Apeldoorn, Beekbergen, Hoenderloo en Loenen. De digitale versie kun je heel eenvoudig opvragen op www.uitinapeldoorn.nl/fietsroute-stad-en-natuur.


Deze bijdrage wordt je aangeboden door uitinapeldoorn. Meer over uitinapeldoorn ontdekken?

uitinapeldoorn gemeentediensten

Vosselmanstraat 299, Apeldoorn

Bekijk meer:gemeentediensten

adv.