Apeldoorns mysterie opgelost: waar mag je legaal graffiti spuiten?
Het is natuurlijk hartstikke verboden, met je spuitbussen tekeer gaan op lege muren in Apeldoorn. Tenminste, op de meeste plekken....
Ben jij fan van street art, en dan bedoelen we vooral grote kleurrijke graffiti-kunstwerken aangebracht op muren in de openbare ruimte? En zou jij hier ook meer van willen zien in Apeldoorn? Of juist niet? Hoe dan ook, wij duiken in de wereld van street art in Apeldoorn.
Een paar jaar geleden hadden we best een aantal kleurige graffiti-kunstwerken op Apeldoornse muren. Veel daarvan bevonden zich op gebouwen die er nu niet meer staan, zoals het voormalige ROC Aventus. Ook de nabij gelegen wooncontainers waren opgesierd met kleurige graffitiwerken (zie foto’s hieronder).
Deze kunstwerken waren aangebracht tijdens Street Art Festival 2014/2015 in Apeldoorn. Maar, zoals jullie wel weten, is dit pand afgebroken. En daarmee is alle graffitikunst op bovenstaande foto’s verdwenen.
Twee jaar geleden hadden we trouwens ook een tijdelijk street art festival – ook hiervan is nu geen spoor meer terug te vinden.
We weten dat sommige mensen die opgeknapte strakke muur mooi vinden, maar stiekem missen wij de grote ganesha (de Indiase olifantengod) op de zijmuur van coffeeshop Bazaar best wel. Het is alweer bijna twee jaar geleden dat deze verdween.
De Belgische kunstenaar Gijs Vanhee in samenwerking met DZIA maakte in 2013 de enorme kunstwerken Eagle & Serpent op de zijmuur van het winkelpand van Dirk Blok aan de Hoofdstraat en Turtle Mutant aan de Kayersdijk. De adelaar en slang zijn een aantal jaar geleden ironisch genoeg slachtoffer geworden van graffitispuiters. De gele schildpad is inmiddels verdwenen voor woningen van Schatkamer van Zuid.
Wat hebben we eigenlijk nog wél voor street art? Een bekende is de muur bij het Parkje van Pythagoras, oftewel die zijmuur van het pand dat op de splitsing van de Stationsstraat en de voormalige Korte Kanaalstraat staat.
Deze muurschildering is in 2015 gemaakt door de Apeldoornse kunstenaar Stephan Peters (1967).
Peters is ook verantwoordelijk voor de kunstwerken op de zijmuren van enkele huizen in de Vogelbuurt, om precies te zijn aan de Fazantstraat en Korhoenweg.
Aan de Marktstraat is die ‘grote olifant’ dan wel verdwenen, dit kunstwerk van Czarnobyl is nog te zien. Deze Poolse artiest (1974) maakte dit kunstwerk ook tijdens het Apeldoornse Street Art Festival en deze heeft het wel overleefd.
Op de achtermuur van gebouw de Keulse Pot, oftewel het Royal Talens Experience Centre, maakten de Poolse kunstenaressen Anna Taut (1984) en Justyna Posiecz-Polkowska (1985) deze prachtige muurschildering, in 2015.
Deze muurschildering op de zijmuur van de Loolaanflat, dus te zien vanaf de Soerenseweg, schuin tegenover Orpheus, ken je vast wel. Joris Geurts maakte deze in 1994.
Bron: Museum voor KOR
Blijf op de hoogte
Schrijf je in voor de nieuwsbrief van indebuurt Apeldoorn en blijf op de hoogte van alles over en rondom Apeldoorn.
In onze gids
Populaire rubrieken
Aangeboden door Wecycle
In onze gids
Populaire rubrieken
Topper