Apeldoorn

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Zomerse terugblik: het Boschbad door de jaren heen

Door Anne Sophie Schotman 25 augustus 2019

Al sinds 1934 zoeken we elke zomer verkoeling in het Boschbad. En wat een mooie plaatjes heeft dat door de jaren heen opgeleverd. Geniet even mee, al is het alleen maar om de geniale ontwikkeling van onze badmode:

Pagina 1/10
⟵ swipe swipe ⟶

1934: De opening

Boschbad vroeger
Foto: CODA Beeldbank

Toenmalig Apeldoorns burgemeester Roosmale Nepveu opende in 1934 het gloednieuwe Boschbad in Berg en Bos. Aan de foto te zien gebeurde dit niet in de zomer. Of in het bijzijn van kinderen. Het lijkt een plechtige aangelegenheid, zo op het terras van het restaurant. 

1934: Kleding maakt de man

Boschbad vroeger
Foto: CODA Beeldbank

Het is zomer 1934. Het Boschbad is met open armen ontvangen en wordt goed gebruikt. Mannen dragen in die tijd een badpak, iets wat pas begin jaren 50 zal veranderen in een zwembroek. De man links vooraan heeft één bandje loshangen, wat volgens het CODA-archief in die jaren een modeverschijnsel was. Trendsetter! 

1934: Gemengd zwemmen

Boschbad vroeger
Foto: CODA Beeldbank

We blijven nog even in 1934, omdat deze foto’s zo mooi zijn. Het is zonnig en warm, dus badpak aan, hoedje op, baby onder de arm en op naar het Boschbad. In het begin was het complex opgedeeld in een bad voor mannen, vrouwen, kinderen en gemengd zwemmen. We kijken dus naar het gemengd zwemmen-bad.

1948: Koninklijk bezoek

Boschbad vroeger
Foto: CODA Beeldbank

In augustus 1948 worden er nationale zwemwedstrijden gehouden in het Boschbad. Reden voor koningin Wilhelmina, haar dochter prinses Juliana en kleindochters prinses Beatrix en prinses Irene om langs te komen. Op de foto zie je Wilhelmina en Juliana. Schuin achter Wilhelmina loopt in donker pak dhr. H.P. Velthuis, de chef instructeur van het Sportfondsenbad.

1945-1950: Ansichtkaart

Boschbad vroeger
Foto: CODA Beeldbank

Een ansichtkaart uit de periode 1945-1950, om over je Boschbadavonturen naar huis te schrijven. Grappig is dat er maar een handvol mensen aan het zwemmen is in het diepe bad, terwijl de mensenmassa eromheen met interesse toekijkt. 

1950: Mooie zomerdag

Boschbad vroeger
Foto: CODA Beeldbank

Het is mooi weer en daar profiteren Apeldoorners in 1950 van. Je kijkt naar het strand bij het diepe bad.

1962: Baywatch

Boschbad vroeger
Foto: CODA Beeldbank

Baywatch op z’n Apeldoorns. Het Boschbad heet inmiddels Kristalbad. Deze naam komt van het heldere water dat in die tijd van de vijver naar het zwembad wordt gepompt. In 2011 krijgt het bad uiteindelijk zijn oorspronkelijke naam weer terug.

1960-1970: Ligweide

Boschbad vroeger
Foto: CODA Beeldbank

Als je nu al denkt dat het soms druk is in het Boschbad had je deze foto nog niet gezien. In de jaren 60 lag je handdoek aan handdoek op de ligweide bij de speelvijver. Let ook vooral even op de vrouw in het streepjesbadpak vooraan die net een snoekduik neemt in het gras.

1967: Glijbaan

Boschbad vroeger
Foto: CODA Beeldbank

Het is dringen bij de glijbaan in het halfdiepe bassin van het Kristalbad. Want je ziet het niet, maar onder water gaat de rij gewoon door. Hoort bij de Boschbad-ervaring!

2018: Eindeloze zomer!

Boschbad Apeldoorn
Foto: Boschbad Apeldoorn

Heb jij je portie Boschbad van dit jaar al wel gehad? Wat een mooi stukje Apeldoorn eigenlijk hè?

Boschbad Apeldoorn

8 dingen die je nog niet wist over het Boschbad

Op een drafje naar het Boschbad, want het water is weer heerlijk! Maar haal jij wel alles uit je bez...
Pagina 1/10
⟵ swipe swipe ⟶

adv.