Witteveen is dus nog hartstikke levend – en ook nog eens een eeuw oud

Door Natalie Polman 30 juli 2017

Je hebt deze week vast het nieuws meegekregen dat modeketen Witteveen failliet is. Lichte paniek bij sommigen ontstond, want gaat die prachtige winkel van Witteveen aan de Hoofdstraat nu verdwijnen? Nee, dus!

<< < Pagina 1 / 8 >
⟵ swipe swipe ⟶

Het faillissement betreft namelijk de winkels met damesmode. De winkel van Witteveen in het markante pand op de hoek van de Hoofdstraat en Kapelstraat is een herenkledingzaak en dus nog hartstikke levend. En dat niet alleen: de zaak viert dit jaar, net als de Hoofdstraat zelf, zijn honderdjarig bestaan en is daarom omgedoopt tot Witteveen 1917.

Kortom: of je er nou weleens winkelt of niet: iedereen kent Witteveen. Tijd voor een feestelijke terugblik.

Het begin

witteveen
foto CODA Beeldbank

Willem Witteveen opende zijn herenkledingzaak in 1917 in het pand aan de Hoofdstraat, links op de foto. Deze foto is van omstreeks die tijd. Let ook op de paardentrambaan, die rechts in de straat loopt. 

Witte wondere wereld

witteveen
foto CODA Beeldbank

In de ijskoude winter van 1941-1942 leverde ook een boel sneeuw op. Deze witte wondere wereld is vermoedelijk vastgelegd in januari 1942, toen een grote hoeveelheid sneeuw Nederland teisterde. Willem moest flink schoffelen om de klanten nog te kunnen in zijn winkel, rechts op de foto.

Wolkbreuk

witteveen
foto CODA Beeldbank

Een wolkbreuk in 1955 zet de hele straat blank Met behulp van planken kunnen voetgangers met droge voeten van de ene stoep naar de andere komen. Detail: Witteveen verkoopt in deze tijd ‘Heerenmodes’, zie de gevel.

Auto’s in de Hoofdstraat

witteveen
foto CODA Beeldbank

Na de oorlog werd het bedrijf overgenomen door Willem’s zoons Arnold en Piet. Deze foto is in die tijd gemaakt, rond 1957. De gevel van de winkel is vernieuwd. In die tijd reden er nog auto’s door de Hoofdstraat en kocht je brood en gebak bij Vonk. Rechts op de foto is de luifel van die bakker te zien. 

Kerstverlichting

witteveen
1960-1970

Deze foto is van iets later, vermoedelijk gemaakt tussen 1960 en 1970. In de Hoofdstraat hangt kerstverlichting en op straat liggen nog resten sneeuw. Een winters tafereel.

witteveen
foto CODA Beeldbank

Rond 1969 komt een einde aan het autoverkeer door de Hoofdstraat en begint een winkelpromenade vanaf de winkel. Een zebrapad moet mensen veilig van het ene naar het andere stuk Hoofdstraat loodsen, want er rijdt nog wel gemotoriseerd verkeer tussen de Paslaan en Kapelstraat.

Wat ook enorm opvalt is de totaal veranderde uitstraling. De winkel heeft en dieper liggende pui en er staan glazen vitrinekasten rond de winkel. Deze foto stamt uit 1973.

Shop

witteveen
foto CODA Beeldbank

Rond 1976 is Witteveen plots ‘Witteveen Shop’ en hangt er een reusachtig uithangbord op de gevel.

Gevelrestauratie

witteveen
foto apeldoorn-binnenstad.nl

Hoewel het originele pand al die jaren bewaard is gebleven, is de gevel van het pand telkens veranderd. In 2012 verdwenen de terugliggende pui en vitrines en kwam de oude gevel weer terug, met een basis van natuursteen en grote etalageruiten.

Deze foto verder ook niet meer echt recent: de straatstenen zijn ook vervangen voor rode klinkers.


Meer over Witteveen 1917 ontdekken?

Witteveen 1917 Permanent gesloten

Dit bedrijf heeft de deuren permanent gesloten.

Hoofdstraat 145-147, Apeldoorn

Bekijk meer:Permanent gesloten
<< < Pagina 1 / 8 >
⟵ swipe swipe ⟶

adv.