Veranderend straatbeeld: de Marktstraat toen en nu (en in de toekomst)

Door Natalie Polman 7 april 2019

Misschien heb je wel gelezen of gezien dat de Marktstraat (en Beekstraat) een flinke metamorfose ondergaan. Wij duikelden voor de gelegenheid oude foto’s op van deze straat (uit 1973) én blikken vooruit naar de toekomst!

Pagina 1 / 8
⟵ swipe swipe ⟶

De Koning Lampen

foto's CODA Beeldbank

De Marktstraat met links Lampenzaak De Koning op de hoek met de Beekstraat, ernaast het bedrijfspand van J. Coerts en Zn.

lampenkoning

De Koning Lampen na 99 jaar weg uit Apeldoorn

De Koning Lampen stopt. De lampenwinkel op de hoek van de Beekstraat en Marktstraat verlaat Apeldoor...

Meer over De Koning Lampen ontdekken?

De Koning Lampen Permanent gesloten

Dit bedrijf heeft de deuren permanent gesloten.

Beekstraat 9, Apeldoorn

Bekijk meer:Permanent gesloten

Van likeurstokerij naar bar naar seksshop

foto CODA Beeldbank

Tegenover Lampenzaak De Koning vond je in 1973 likeurstokerij van Cor Vloon (tussen 1973 en 1979 bar El Rincôn). Tegenwoordig staat op deze plek Tutti Frutti).

Het pand uiterst links op de zwart-witte foto is het enige dat er nu nog staat, zie hieronder.

marktstraat
foto indebuurt

Vroeger vond je in dat pand een autoservicebedrijf, tegenwoordig het Apeldoorns Biljart Centrum.

foto CODA Beeldbank

Huis van een operazangeres

marktstraat
foto CODA Beeldbank

We ‘lopen’ door over de Marktstraat en passeren eerst een twee-onder-één-kapwoning, die er nog steeds nagenoeg onveranderd bij staat. Hier is operazangeres Antoinette Tiemessen opgegroeid.

foto CODA Beeldbank
foto indebuurt

Ernaast staat een pand dat lijdt onder achterstalling onderhoud. Anno 1973 zat hier het sanitaire- en elektrotechniek en cv-bedrijf van de familie Coerts.

Nauwelijks veranderd

foto CODA Beeldbank

We lopen voorbij café Flierefluiter (het voormalige pakhuis van de firma Harms). Hier hebben we helaas geen oude foto van kunnen vinden. De familie Harms had een transportbedrijf en woonde in het huis naast het pakhuis. Deze woning zie je hierboven. Nu zit hier kledingwinkel SparQelle.

Ernaast vind je een hofje, waar de gemeente twee jaar geleden bloemen plantte. Rechts op de foto vind je de huidige overdekte fietsenstalling van de Marktstraat en dáár weer achter Coffeeshop Bazar.

Verfhandel

foto CODA Beeldbank
foto indebuurt

Aan de overkant (op nummer 7) staat óók een pand al een hele tijd ‘leeg’ (er staan nog tientallen blikken verf). De Apeldoornse Glas- en Verfhandel van M.G. Veldhuizen zat hier. 

Van hengelsport naar lunch

foto CODA Beeldbank

 

Direct naast de voormalige zaak van Veldhuizen, op nummer 3 en 5, zaten in 1973 een winkel in hengelsportartikelen en een doe-het-zelf-zaak van H. Zonnenenberg. Nu zitten hier lunchroom en wijnbar Rembrandt en de E-smokershop.

IJzerwaren

foto's CODA Beeldbank

We bekijken de Marktstraat nu vanaf het Marktplein. Op de plek van de huidige Pide & Grill en Mediterrance zat een ijzerwarenhandel. In het pand van de huidige coffeeshop gesproken zaten in 1973 twee zaken: Expeditie G. Visch en Zn. en een café.

Raiffeisenbank-Boerenleenbank

foto CODA Beeldbank

 

De Raiffeisenbank-Boerenleenbank (de voorloper van de Rabobank) stond aan het Marktplein, op de hoek met de Marktstraat. Nu zit boekhandel Nawijn & Polak in dit pand en in de voormalige kantoren aan de Marktstraat zit nu Mike van Woudenberg met zijn Ultimate.

Wil je deze panden vanbinnen zien? Je kunt er dit en volgend weekend een toffe expositie bezoeken!

De toekomst

De Marktstraat (en Beekstraat) verdienen een facelift zo vindt de gemeente en daar ze nu dan ook gemeente mee bezig. Lees hier meer over de transformatie van dit deel van de binnenstad.

marktstraat

Kijk nog maar even goed naar de Marktstraat en Beekstraat: dit gaat er gebeuren

De Marktstraat en Beekstraat ondergaan een flinke transformatie vanaf april. Dit gaat er allemaal ge...

Kunstenaar Eline: ‘Transformeren vormt de rode draad in mijn leven en werk’

Pagina 1 / 8
⟵ swipe swipe ⟶

adv.