Toen in Apeldoorn: met de putgids naar de Echoput

Door Britte van Erven 11 maart 2018

De Echoput: voor velen tegenwoordig bekend als het hotel en restaurant aan de Amersfoortseweg. Vroeger stond de Echoput echter bekend als de daadwerkelijke put, die bekend staat om zijn kenmerkende echo en zo’n 62 meter diep is.

De put is een overblijfsel van de Franse tijd. Onder leiding van Lodewijk Napoleon werden meerdere waterputten aangelegd. Over deze Apeldoornse weg trokken de napoleontische legers dus met de putten konden hun paarden van vers drinkwater voorzien worden. In 1809 wordt al begonnen met de bouw maar deze is pas in 1811 klaar.

Monumentale put

Het is merkwaardig dat juist voor deze plek werd gekozen om een waterput aan te leggen. Voor Nederlandse begrippen ligt het er namelijk erg hoog: zo’n 90 meter boven NAP. Een plek dichter bij Apeldoorn was dus dichter bij het grondwater geweest. De put zelf is een rijksmonument en het puthuisje dat er pas in 1898 omheen werd gebouwd is een gemeentelijk monument.

Putgids

Hoewel de put al vele jaren niet meer toegankelijk is voor publiek was het vroeger een populaire bestemming voor onder andere schoolreisjes. Zo’n 90.000 bezoekers kwamen hier jaarlijks om de waterput te bekijken. Bezoekers gingen met de putgids mee in het puthuisje. Aan de emmer werd door de gids een brandend kaarsje gehangen waardoor de diepte van de put goed zichtbaar werd bij het naar beneden takelen.

In 2011 werd de monumentale waterput nog eenmalig opengesteld voor publiek. De Echoput bestond 200 jaar en het publiek kon bij hoge uitzondering weer het puthuisje binnenstappen. Dit was onder begeleiding van de toenmalige putgids, Frank de Jongh. De Jongh was van 1964 tot 1977 de putgids en is zelfs drie keer in de diepe waterput afgedaald, onder andere voor een radio-uitzending vanuit de put.

Hieronder de rondleiding van toenmalige putgids Frank de Jongh ten ere van het 200-jarig bestaan van de Echoput in 2011.

Hotel-restaurant de Echoput hotels

Nu gesloten18:00 - 18:00

Amersfoortseweg 86, Hoog Soeren (Apeldoorn)

Bekijk meer:hotels