Apeldoorn

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Toen in Apeldoorn: het Leienhuis

Door Natalie Polman 30 september 2018

Het Leienhuis is een opvallend gebouw. Het schuin tegenover liggende Leienplein dankt zijn naam aan het huis dat in 1896 werd gebouwd door architect en aannemer Chris Wegerif. Indebuurt zoomt deze week in op het markante Leienhuis. 

Het Leienhuis op de hoek van de Korenstraat en Nieuwstraat werd in 1896 gebouwd door Chris Wegerif. Het is opgebouwd middels houtskeletbouw. Waarschijnlijk gebruikte Wegerif materialen die overbleven na sloop van de eerste Mariakerk bij het station, de zogeheten Waterstaatkerk uit 1847. De huidige leien aan het pand zijn niet de originele en zijn bij een renovatie vervangen. Het patroon waarin ze op het dak liggen is wel exact naar het ontwerp van Wegerif.

Zes maanden

Het Leienhuis is een op Duitse huizen geïnspireerd winkelhuis met overgebouwde verdieping. Kunstenaar Johan Thorn Prikker had zijn handtekening op het gebouw gezet door middel van wandschilderingen. Helaas zijn die tijdens voorgaande verbouwingen verdwenen. In een houten kolom zie je nog een beitelwerk van gesneden reliëf van J.L.M. Lauweriks: ‘Gebouwd anno Domini MDCCCXCVI van Driekoningen tot St. Pieter’, oftewel tussen 6 januari en 29 juni; een bouwtijd van minder dan zes maanden.

leienhuis

Winkels in Leienhuis

Ooit bevonden zich drie of vier winkels, zoals een sigarenwinkel en boekbinderij in het Leienhuis. Vanaf 1 januari 1899 bevond bierbottelarij Ter Bals in de kelders. Bij de laatste renovatie in 2012 zijn de winkelpanden verbouwd tot één groot winkelpand van 120 m2. Momenteel is kledingwinkel Zilch er gevestigd. Ook zijn de verschillende trappenhuizen naar de appartementen naar boven vervangen door één trappenhuis. Deze leidt naar een hal met vier voordeuren.

leienhuisMeer over Apeldoorns Gidsen Collectief ontdekken?

Apeldoorns Gidsen Collectief

entertainment

Op aanvraag

, Apeldoorn

Bekijk meer:entertainment

adv.