Apeldoorn

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Nostalgie of niet? Toen er nog auto’s door de Hoofdstraat reden

Door Anne Sophie Schotman 9 juli 2017

Afgelopen week pleitten winkeldeskundigen dat er weer auto’s over de Hoofdstraat moeten kunnen rijden. Door het gedeelte tussen de Paslaan en het Caterplein in te richten als eenrichtingsverkeer zou het gebied een enorme impuls krijgen, beargumenteerden de deskundigen in De Stentor.  

Maar van Apeldoornse ondernemers mag het plan gelijk van tafel, meldde de krant een week later. Ze vinden het idee onveilig en onwenselijk. Wij doken in de Apeldoornse archieven om te kijken hoe dat stukje Hoofdstraat eruitzag toen er nog wél auto’s doorheen reden. 

Pagina 1/6
⟵ swipe swipe ⟶

Paardentram

Hoofdstraat verkeer
Foto: oud-apeldoorn.nl

Herken je het pand van Witteveen links? We kijken in noordelijke richting vanaf de Paslaan. In 1921 was het natuurlijk nog geen probleem om met de auto door de Hoofdstraat te rijden en mocht je zelfs twee kanten op. Midden op de weg parkeren was overigens ook geen probleem en waarschijnlijk gratis. Rechts op de weg zie je de rails van de paardentram. 

Melkkar

Hoofdstraat verkeer
Foto: CODA Archief

De Hoofdstraat vanaf de kruising met rechts de Paslaan en links de Kapelstraat. Deze foto is omstreeks 1968 gemaakt en laat de situatie zien zoals de winkeldeskundigen het voorstellen; eenrichtingsverkeer richting het Caterplein. Hoewel we er nu waarschijnlijk geen melkkar meer zouden tegenkomen.

Autozone

Hoofdstraat verkeer
Foto: CODA Archief

De Hoofdstraat gezien vanuit de Paslaan. Aan de blauwe, geparkeerde auto te zien op dezelfde dag gemaakt als de vorige foto. Hier rijdt een groene VAD-bus (Veluwse Auto Dienst) net de Kapelstraat in, wat in de jaren zestig ook nog mocht. Voor voetgangers is er een zebrapad, iets wat duidelijk weinig indruk maakt op de bestuurder van de Opel Kadett.

Parkeergelegenheid

Hoofdstraat verkeer
Foto: CODA Archief

Is dit misschien wat de winkeldeskundigen voor zich zien? Winkelende mensen, parkeergelegenheid en een drukke straat. In 1968 waren alle panden gevuld en lijkt het een komen en gaan van klanten.

Promenade

Hoofdstraat verkeer
Foto: CODA Archief

Of moet het weer een levendige winkelpromenade worden? Rond 1969 komt er een einde aan het autoverkeer door de Hoofdstraat. De Winkelpromenade wordt aangelegd en winkeliers stallen hun waar op straat. Auto’s mogen nu alleen nog van de Paslaan naar de Kapelstraat rijden. 

Voetgangers

Hoofdstraat verkeer
Foto: CODA Archief

Een beeld van de situatie in 1976. Rechts de winkel Canadian Stocks, ervoor rijdt het bestelbusje de Kapelstraat in, over het huidige terras van Bagels & Beans heen. Het zebrapad heeft inmiddels meer effect, de Hoofdstraat is nu het terrein van voetgangers.

Pagina 1/6
⟵ swipe swipe ⟶

adv.