Apeldoorn

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Toen Apeldoorn nog een Bijenkorf had (en de Drie Dwaze Dagen uitvond)

Door Anne Sophie Schotman 11 augustus 2019

Ver voordat we de V&D zagen komen en gaan, winkelden wij Apeldoorners al bij warenhuis De Bijenkorf. 

Page 1/6
⟵ swipe swipe ⟶

Heb je het al gehoord?!

De Bijenkorf Apeldoorn
Foto: CODA Beeldbank

In de jaren 20 opent Magazijn De Bijenkorf haar deuren aan de Hoofdstraat in Apeldoorn, iets voorbij de Beekstraat, op de plek waar Kruidvat zat en nu verbouwd wordt. Deze foto is gemaakt in de beginjaren van het warenhuis. Rechts zie je nog een stukje van de boekwinkel van T.J.M. Wouters.

De Apeldoornse Bijenkorf heeft overigens geen link met die grote bekende in Amsterdam, die al sinds 1870 bestaat. Puur toeval of succesvol gejat?

Meubels en mantels

De Bijenkorf Apeldoorn
Foto: CODA Beeldbank

De Bijenkorf verhuist rond 1930 naar een nieuwe, grotere plek een paar panden verderop. Het warenhuis verkoopt zoals de ramen en de luifel zeggen onder meer meubels, bedden, tapijten, gordijnen, mantels, hoeden en japonnen.

Brand!

De Bijenkorf Apeldoorn
Foto: CODA Beeldbank

Apeldoorners die de zeventig zijn gepasseerd kunnen zich dit ongetwijfeld nog herinneren. In de nacht van 19 mei 1950 breekt er een enorme brand uit in het pand van De Bijenkorf en het naastgelegen magazijn Kreymborg. Er blijft vrijwel niks over van de twee winkels.

De Apeldoornse Courant opent de volgende ochtend met het bericht dat de stad is getroffen door ‘een catastrofale brand, welke twee der grootste zakenpanden, sieraden van de Apeldoornse middenstand, Kreymborg en de Bijenkorf, in enkele uren van rijk voorziene, moderne kledingmagazijnen heeft veranderd in rokende puinhopen’.

Er zijn uiteindelijk 200 brandweerlieden uit Apeldoorn, Ugchelen, Beekbergen, Arnhem en Deventer nodig om de brand te blussen.

Brandverkoop

De Bijenkorf Apeldoorn
Foto: CODA Beeldbank

Dat is dan weer een geluk bij een ongeluk: na de brand houdt De Bijenkorf een grote ‘brandverkoop’. In een tijdelijk pand aan de Hoofdstraat, op de plek waar nu ongeveer optiekzaak Pearle zit, wordt een mega-uitverkoop georganiseerd.

Mensen (lees: vrouwen) komen massaal op dit buitenkansje af en staan gemoedelijk een paar uur voor de deur voor ze naar binnen kunnen.

Koopjesjagers

De Bijenkorf Apeldoorn
Foto: CODA Beeldbank

Hoewel De Bijenkorf in Amsterdam haar beroemde Drie Dwaze Dagen pas halverwege de jaren 80 introduceerde, had Apeldoorn ze dus al ver daarvoor een keer meegemaakt. De brandverkoop zet heel vrouwelijk (en een deel van mannelijk) Apeldoorn op de been en veroorzaakt een file van de Hoofdstraat de hoek om tot ver in de Mariastraat. Logisch, een echte Apeldoorner grijpt een kans als hij er een ziet!

Nieuw jasje

De Bijenkorf Apeldoorn
Foto: CODA Beeldbank

De Bijenkorf krijgt na de brand een splinternieuw pand in de stijl van die tijd. En? Herken je hem nog?

Inderdaad, een paar jaar na de opening van het nieuwe gebouw wordt dit moderne pand van De Bijenkorf een Vroom & Dreesmann. En we weten allemaal hoe dát afliep. Maar wist je ook dat de V&D veel metamorfoses heeft gehad? En dat er zelfs een tijd een tweede vestiging is geweest in Apeldoorn? Lees snel verder:

v&d

De V&D: jarenlang een vertrouwd welkom in de Hoofdstraat

Het is momenteel nogal stil en leeg links en rechts wanneer je de Nieuwe Kostersbrug in de Apeldoorn...
Page 1/6
⟵ swipe swipe ⟶

adv.