Apeldoorn

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Terugblik: ons geliefde Caterplein tussen 1910 en 2005

Door Natalie Polman 2 september 2018

Het Caterplein is de plek waar vele Apeldoorners regelmatig hapjes en drankjes nuttigen en dansjes maken. Maar ooit, nog niet eens zo heel lang geleden, was dit plein een doodgewoon kruispunt. Een tripje terug in de tijd.

Pagina 1/9
⟵ swipe swipe ⟶

Een eeuwigheid geleden

caterplein
Tussen 1910 en 1920. foto CODA Beeldbank

Een foto van zo’n honderd jaar geleden en toch is het huidige Caterplein duidelijk te herkennen. In het midden zien we de winkel van J. Epping, die toen nog aan de Dorpstraat A 578 stond. De ronding in het hekwerk is aangehouden bij de bouw van het pand waar vroeger Café Fellows en momenteel Feestcafe Brothers in zit.

Apeldoornsche Moppen

caterplein
1930. foto CODA Beeldbank

Een blik in de andere richting, tien tot twintig jaar later. Je ziet: het Caterplein is er nog (lang) niet. Het huidige Beekpark bestond nog niet en vanaf de kruising was er een doorlopende verbinding met de Sprengenweg en Badhuisweg. Opvallend is het grote reclamebord dat de ‘echte Apeldoornsche Moppen‘ aanprijst. Links staat al wel het pand waar nu Versnel Hifi in huist.

Badhuisweg

caterplein
1931. foto CODA Beeldbank

Een blik vanaf de de Badhuisweg (nu Beekpark), uitkijkend op de kruising.

Idyllisch plaatje

caterplein
Tussen 1940 en 1950. foto CODA Beeldbank

Idyllisch plaatje zo met de grote bomen, gestreepte luifels en vooral: de rust. In het midden huist Modemagazijn Wieringa. In 1954 wordt de boom voor dit pand verwijderd.

Auto’s

caterplein
Tussen 1960 en 1970. foto CODA Beeldbank

Een winters plaatje van het stukje Hoofdstraat dat tegenwoordig een druk stukje Caterplein is. Vreemd om hier auto’s te zien rijden toch!?

Verkeersplein

caterplein
Tussen 1950 en 1960. foto CODA Beeldbank

Jaren 50. Het pand in het midden heeft inmiddels de ronde uitbouw, maar van een plein kan nog steeds niet worden gesproken. Of ja, een verkeersplein. Links zetelt de redactie van dagblad Het Vrije Volk.

Winkelpromenade

caterplein
1969. foto CODA Beeldbank

Eind jaren 60 wordt het stuk Hoofdstraat tussen de Kapelstraat en het huidige Caterplein omgetoverd tot winkelpromenade. Auto’s worden daar vanaf dan geweerd. Achter het hekwerk links op de foto zat ooit het binnenterras van café-restaurant La Bordelaise en later café De Swing.

ACEC

ACEC Apeldoorn
1970-1980. foto CODA Archief

In het industriële gebouw links op de foto zie je het hoofdkantoor van ACEC, waar we al een keer uitgebreid over schreven.

In 1978 oppert de gemeente in het Structuurplan Binnenstad Apeldoorn voor een meer gecentraliseerd horeca-aanbod, op drie locaties: bij het station, op het Raadhuisplein en aan het einde van de Hoofdstraat (Caterplein). De eerste locatie werd geen succes en de laatste kwam in eerste instantie ook moeilijk op gang.

Eind jaren 80, begin jaren 90 durven steeds meer horeca-ondernemers het aan zich aan het noordelijke uiteinde van de Hoofdstraat te vestigen. Om het plein meer eenheid uit te laten stralen, werpt de gemeente het plan op om serres aan de panden te bouwen, om de verschillende bouwstijlen van de panden wat minder te laten opvallen. Ook moest er een monumentale poort komen als ingangspunt tot het plein. Deze poort is er wegens geldgebrek nooit gekomen.

En wie heeft die naam eigenlijk verzonnen? In de jaren ’80 werd een prijsvraag uitgeschreven onder het gemeentelijk personeel, waarbij het Caterplein als winnaar uit de bus kwam.

bron: caterpleinapeldoorn.nl

Voor de metamorfose

caterplein
Het Caterplein in 2005. Rechts bioscoop Tivoli. foto Martin Huisman

Het Caterplein een aantal jaren voordat het in 2012 en 2013 een grote opknapbeurt kreeg.

Pagina 1/9
⟵ swipe swipe ⟶

adv.