Van Kinsbergen: wie was hij en waarom was hij belangrijk voor Apeldoorn?

Door Natalie Polman 12 november 2017

We hebben een Van Kinsbergenstraat en het Stadscafé heette vroeger Van Kinsbergen. Wie was dat eigenlijk en waarom was hij belangrijk voor Apeldoorn?

<< < Pagina 1 / 6 >
⟵ swipe swipe ⟶

Van Kinsbergenstraat

van kinsbergenstraat
foto Indebuurt.nl

De gemeente plaatste onlangs tekststenen in de bestrating van diverse straten in de Apeldoornse binnenstad, waaronder in de Van Kinsbergenstraat. Daarin valt een beknopt stukje geschiedenis over de straat te lezen:

“Admiraal Jan Hendrik van Kinsbergen (1735 – 1819) kwam in 1798 in Apeldoorn wonen op landgoed Welgelegen. De zeeheld was een groot weldoener voor Apeldoorn”.

Klopt als een bus, wij gaan nu iets dieper in op de stof.

Zeeheld

van kinsbergen
foto Wikimedia

Jan Hendrik van Kinsbergen werd op 1 mei 1735 geboren in Doesburg. Op jonge leeftijd inspireerde het lezen van de biografie over Michiel de Ruyter hem om net zo’n grote zeeheld te worden. Na een woelige carrière als oppermacht op zee, met de Slag bij de Doggersbank in 1781 als hoogtepunt, vond hij het in 1796 welletjes. Zijn vrouw was een jaar ervoor overleden en hij trok zich in eerste instantie terug in het huis van zijn overleden vader in Elburg.

Landgoed Welgelegen

Van Kinsbergen
foto CODA Beeldbank

Twee jaar later betrok hij de villa op landgoed Welgelegen in Apeldoorn, samen met drie ongehuwde freules Schimmelpenninck van der Oye. Het Apeldoorns Kanaal is jaren na Van Kinsbergen’s dood om dat landgoed heen gegraven.

Onlangs werd een kunstwerk met daarin een gedicht dat verwijst naar dit verleden onthuld, precies op de plek van de knik van Freule Sweertje. 

Weldoener voor Apeldoorn

van kinsbergen
foto CODA Beeldbank

In Apeldoorn ontpopte de voormalige zeeheld zich als weldoener voor Apeldoorn. Zo sticht hij een spinnerij en in 1806 een meisjesweeshuis in een leegstaande boerderij aan de toenmalige Dorpstraat.

Ook richtte hij in 1809 het Instituut Van Kinsbergen, oftewel de Van Kinsbergenschool op. Later werd hier een muziekschool gevestigd en nog later Stadscafé Van Kinsbergen.

van kinsbergen
foto CODA Beeldbank

Grafzerk

van kinsbergen
foto CODA Beeldbank

Op 22 mei 1819 overlijdt Van Kinsbergen in zijn villa op landgoed Welgelegen. In eerste instantie ligt hij onder de oude Mariakerk. Bij het afbreken van die kerk in 1842 worden zijn stoffelijke resten geruimd.

Borstbeeld

van kinsbergen
foto Wikimedia

Om Van Kinsbergen te eren, wordt op 12 september 2008 dit bronzen borstbeeld door de toenmalige commandant der zeestrijdkrachten Rob Zuiderwijk en de toenmalige burgemeester Fred de Graaf onthuld, gemaakt door kunstenares Erzsébet Baerveldt.

<< < Pagina 1 / 6 >
⟵ swipe swipe ⟶