Apeldoorn

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

5 x historische panden in de Apeldoornse binnenstad die er nog steeds staan

Door Kas Rodermond 16 juni 2019

De stad Apeldoorn heeft een rijke historie met prachtige oude gebouwen. Rond het jaar 1910 onderging de Hoofdstraat van Apeldoorn een metamorfose en werden er tientallen nieuwe panden gebouwd in een nieuwe stijl. Deze stijl wordt ook wel Art Nouveau genoemd en maakte van de Hoofdstraat een van de mooiste winkelstraten van het land.

Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

Juwelier Van Der Mey

Juwelier Van der Mey, op de hoek van de Hoofdstraat en het Raadhuisplein, 1930. Foto: A.C. Stokhuyzen, CODA Archief

In het jaar 1907 liet Van Der Mey het winkelpand op de hoek van het Raadhuisplein oprichten. Het pand dat werd ontworpen door de bekende architect Andries van Driesum, werd versierd door maar liefst drie wapenschilden.

Twee van deze wapenschilden zijn in de oorlogsjaren gestolen en niet meer terug gevonden. Het pand aan het Raadhuisplein heeft meer dan een eeuw gediend als juwelier maar is sinds een aantal jaar overgenomen door Rituals

De Gruyter

Uiteindelijk werd de keten in 1976 overgenomen door Spar. (2/2)

De Gruyter was rond het jaar 1920 Nederlands grootste grootwinkelbedrijf en het bezat meer dan 99 panden, dat waren meer filialen dan Albert Heijn had destijds. Het pand in de Hoofdstraat stond bekend om haar prachtig versierde gevel en inrichting. De Gruyter heeft op deze locatie ongeveer vijftig jaar gezeten en het pand is nog steeds goed te herkennen.

voormalige supermarkten

Toen in Apeldoorn: voormalige supermarkten

Boodschappen doen we in Apeldoorn tegenwoordig bij Albert Heijn, Jumbo, Dirk, Dekamarkt, Coop, Plus,...

Speelgoedwinkel Frans Zwarts

Deze ruime winkel met bovenwoning werd in 1915 ontworpen door architect J.A. Wijn. Op de dag van vandaag is het siertegelwerk van het pand goed zichtbaar. Op de oorspronkelijke bouwtekening is er op deze plek ”De Witte Bazar” te lezen, maar een winkel met die naam is hier nooit gevestigd geweest.

Later werd hier de speelgoedwinkel van Frans Zwarts geopend, hoewel dit een groot begrip was onder de Apeldoorners, later maakte deze winkel plaats voor speelgoedwinkel Bart Smit en een tijdlang Intertoys. Momenteel bevindt kledingwinkel Esprit zich in dit pand. 

Boekhandel De Wekker

Ook dit pand is ontworpen door architect Andries van Driesum. Boekhandel de Wekker met daarboven een woning stond op de hoek van de Hoofdstraat. Destijds heette dat ‘het Achterom‘. Het pand staat er nog, maar het Achterom is zo goed als verdwenen. Op deze locatie staat op dit moment de wel bekende Bloemensteeg.

het achterom

Het verhaal achter steeg Het Achterom

Proeflocaal Het Achterom, waar je bieren kunt proeven, staat in een doodlopende steeg. Nog niet zo h...

Bakkerij-Lunchroom Vonk

1940 - 1950

Banketbakker Vonk liet in 1904 op nummer 146 een nieuw pand bouwen voor zijn nieuwe bakkerij, ook later opende hij op nummer 148 een nieuwe winkelwoning. Beide panden zijn door Andries van Driesum ontworpen. Een aantal jaar geleden werd dit gebouw in oude staat hersteld.

banketbakkerij vonk

Hier haalden Apeldoorners vroeger hun brood en gebak

De tegels in de gevel verraden de vroegere functie van het winkelpand: hier, aan de Hoofdstraat 146,...

Misschien vind je dit ook leuk:

Asselsestraat 18

7 x Bedrijvigheid in de Asselsestraat: toen en nu

De Asselsestraat is al sinds begin 1900 een plek in Apeldoorn waar druk gehandeld wordt. Er zijn in ...
Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

adv.