Nieuwe fietsroute Stad & Natuur: in 15 kilometer naar de Veluwe ♥

Aangeboden door uitinapeldoorn 12 juli 2019

Wist je dat je met een klein uurtje fietsen vanaf Apeldoorn midden in het machtig mooie Nationaal Park De Hoge Veluwe staat? De nieuwe fietsroute Stad & Natuur helpt ons herinneren hoe dichtbij we bij de groene schatkamer van Nederland wonen en verbindt cultuur en architectuur met natuur!

Fietsroute Stad & Natuur

Fietsroute Stad & Natuur is bedoeld om zowel toeristen als Apeldoorners te laten zien hoe dicht cultuur, architectuur en natuur in onze omgeving bij elkaar liggen. De route leidt je over de fietspaden van het bestaande knooppuntensysteem in en rond Apeldoorn, de bijbehorende folder geeft je details over de monumenten, wildspotplekken, en andere bijzondere dingen die je onderweg tegenkomt.

VSM fietsroute Natuur en Stad
De stoomtreinen van de VSM rijden op de route Apeldoorn-Beekbergen. Foto: Apeldoorn Marketing

Van stoomtrein tot wild zwijn

Met de wind in je haren en de zon op je schouders vertrek je vanaf station Apeldoorn in je eigen tempo richting Beekbergen. Let op, onderweg zou je zomaar eens gepasseerd kunnen worden door een stoomtrein. Liefhebbers van onze culturele geschiedenis nemen onderweg een pauze om Parc Spelderholt in Beekbergen te bewonderen. Op het terras van dit sprookjeskasteel is het op mooie dagen bovendien goed toeven. Op de lunchkaart staan broodjes, salades, soep en gebak.

Fietsroute Natuur en Stad
Trotseer de rij bij IJs van Co. Foto: Apeldoorn Marketing

Stap je weer op de fiets, laat dan natuurgebied Schenkenshul je volgende stop op de route zijn. Behalve edelherten zoeken reeën en wilde zwijnen hier geregeld de bosrand op. Je kunt precies zien waar ze geweest zijn aan de omgewroete aarde langs de weg. Er leven ook bijzondere vogels, zoals de roodborsttapuit, en de imposante havik die op de heide zijn jachtgebied heeft. Op de heide leven reptielen die je bijna nergens anders in Nederland ziet, zoals de adder.

Van fietsen krijg je trek. Houd dus even een pitstop bij IJs van Co in Hoenderloo en trotseer de rij voor het beroemdste softijsje van de omgeving!

Nationaal Park De Hoge Veluwe

En dan ben je er: de ingang van Het Nationale Park De Hoge Veluwe aan de Houtkampweg in Hoenderloo*. Maar liefst 5.400 hectare natuur strekt zich voor je uit. Een overweldigend mooi gebied waar natuur en cultuur elkaar op een oogstrelende manier aanvullen en afwisselen. Het park heeft ruim veertig kilometer fietspad (leef je uit!), talloze wandelpaden en natuurlijk het Kröller-Müller Museum en het Museonder.

Foto: Het Nationale Park de Hoge Veluwe
Foto: Nationaal Park de Hoge Veluwe
Foto: Nationaal Park de Hoge Veluwe
Foto: Apeldoorn Marketing

Midden in Nationaal Park de Hoge Veluwe vind je het nieuwe informatiecentrum Park Paviljoen, waar het pas geopende restaurant een paradijs is voor hongerige wandelaars en fietsers. In Jachthuis Sint Hubertus kun je een rondleiding boeken om dit meesterwerk van architect H.P. Berlage van binnen te zien. Het Kröller-Müller Museum is alleen om de beeldentuin al een bezoek waard.

*Let op: De entree voor Het Nationale Park De Hoge Veluwe is niet inbegrepen bij de fietsroute. Kaarten voor het park en/of het Kröller-Müller Museum kun je bij de ingang in Hoenderloo kopen.

Stad en architectuur

Uitgekeken? Terug op de pedalen, we gaan weer richting huis! Op de terugweg passeer je een herder met zijn heideschapen op de Hoog Buurlose Heide. In de verte doemt het imposante zendstation van Radio Kootwijk tussen de bomen op. Voor de onvermoeibare fietser zeker een kleine omweg waard!

Kom op adem op een van Apeldoorns vele terrassen. Foto: Apeldoorn Marketing
Foto: Apeldoorn Marketing
Kijk ook eens omhoog! Foto: Rob Voss
Cultuur snuiven doe je bij CODA Museum. Foto: Apeldoorn Marketing

Apeldoorn komt weer in zicht en het bos maakt langzaam plaats voor onze bijzondere binnenstad. Vergeet niet af en toe omhoog te kijken, anders mis je de vele oude gevels die de Hoofdstraat rijk is. Strijk neer op een terras op het Raadhuisplein, Leienplein, het Caterplein, de Markstraat of de Kapelstraat voor een uitgebreide lunch. Na zoveel natuur is een flinke snuif cultuur in CODA Museum de perfecte afsluiting van je dag. Bestel tot slot nog een gebakje in het splinternieuwe CODA Café!

Hier kun je Stad & Natuur gratis afhalen

De fietsroute Stad & Natuur is gratis verkrijgbaar bij de Toeristische Informatie Punten in Apeldoorn (CODA en Statie), Beekbergen, Hoenderloo en Loenen of te downloaden via uitinapeldoorn.nl/stad-natuur-fietsroute.


Deze bijdrage wordt je aangeboden door uitinapeldoorn. Meer over uitinapeldoorn ontdekken?

uitinapeldoorn gemeentediensten

Vosselmanstraat 299, Apeldoorn

Bekijk meer:gemeentediensten

adv.