Apeldoorn

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Waarom heet Prinsennacht Prinsennacht?

Door Natalie Polman 22 april 2017

In de rest van Nederland vieren ze gewoon Koningsnacht, de nacht voor Koningsdag in Apeldoorn heet Prinsennacht. Heb jij je ooit afgevraagd waarom? Wij wel!

Prinsennacht

Een middagje Googlen levert ons geen antwoord op. We vroegen het Stichting Oranjefeesten Apeldoorn, maar ook zij moesten ons een antwoord schuldig blijven. Tot een slimme collega op onze redactie het zegt te weten.

Prinsen

Pas enkele tientallen jaren wordt de nacht voor Koningsdag, vroeger natuurlijk Koninginnedag, in Apeldoorn Prinsennacht genoemd, zegt hij. Prof. mr. Pieter van Vollenhoven en Prinses Margriet, die sinds 1975 in Huis Het Loo in Apeldoorn wonen, hebben vier zoons.

Hoewel Maurits (1968), Bernhard (1969), Pieter-Christiaan (1972) en Floris (1975) allemaal niet zijn geboren in Apeldoorn, hebben ze wel warme banden met onze stad. Zo trouwde Maurits in 1998 met Marilène in Paleis Het Loo en Pieter-Christiaan in 2005 met prinses Anita in de Mariakerk in Apeldoorn. Prins Jaime, zoon van Prinses Irene, trouwde overigens ook in dezelfde kerk in Apeldoorn, in 2013.

Klopt dit?

Het zou goed kunnen dat we Prinsennacht daarom zo noemen. Of het echt zo is? Weet jij meer over de oorsprong van de term?

adv.