Apeldoorn

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Ugchelen en het mysterie van de gouden klok

Door Anne Sophie Schotman 1 december 2018

Voor het mysterie van deze week maken we een uitstapje naar Ugchelen. Want wist je dat daar nog ergens een goed bewaarde schat verborgen ligt? Dit is het mysterie van de gouden klok. 

Legende

“Het was erg warm die middag op een der laatste dagen van augustus in het jaar 809,” begint de legende zoals hij is opgeschreven door de heer Hoogland uit Apeldoorn. Deze man nam alle vertellingen die hij over de gouden klok had gehoord en zette voor het eerst de legende op papier. Het verhaal werd in 1985 gepubliceerd in het kwartaalblad van de stichting Regiocontact.

Als de inwoners van Ugchelen die warme middag het nieuws bereikt dat plunderende Noormannen onderweg zijn en het gemunt hebben op de gouden torenklok van het Ugchelse klooster slaan ze op de vlucht.

Salamandergat

De kloosterlingen halen de gouden klok uit de toren, vertrekken richting het Salamandergat, maar worden vertraagd door het gewicht van de klok. Met de Noormannen op hun hielen besluiten ze de gouden klok in het moeras te laten zakken.

Dat is ook meteen het laatste wat de monniken doen, vlak daarna worden ze door de vijand ingehaald en vermoord. Maar met de monniken verdwijnt ook de locatie van de klok. Dus als het goed is ligt er nog altijd een gouden klok verborgen in de buurt van het Salamandergat.

Gouden klok

Een bezoek waard

Dat is trouwens niet de eerste keer dat iemand er iets over schrijft. Al in 1937 komen we een verwijzing naar het verhaal van de gouden klok tegen. In de Oficieele Gids Der V.V.V. Ugchelen uit pakweg 1937 wordt uitgebreid beschreven waarom Ugchelen het bezoeken waard is. Een van die redenen is de legende van de klok, want ‘zoo zou de gouden klok nog altijd voor het grijpen liggen als de plaats maar bekend was.’

Bewijs?

In 2012 kondigt de gemeente eind maart in de krant aan dat het Salamandergat zal worden onderworpen aan een onderzoek naar de gouden klok. Gelooft de gemeente in de legende? Zouden er nieuwe aanwijzingen zijn over de locatie van de klok? Liefhebbers van het natuurgebied maken zich al enigszins zorgen, maar wat blijkt: de opgravingen staan gepland op 1 april.

Gouden kans

Van horen zeggen weten we dat schatgravers nog wel eens een poging hebben gedaan de klok te vinden, maar dat is tot op heden niet gelukt. Waag dus gerust eens een middagje aan wat graafwerk, wie weet waar je mee thuiskomt.

Heb jij ook een onopgelost mysterie?

Ben je ook iets opmerkelijks tegengekomen in Apeldoorn en vraag je je af hoe dit zit? Wij zoeken het voor je uit, dus laat het ons weten via [email protected].

adv.