Apeldoorn

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie: waarvoor dienen die sensoren op parkeerplaatsen in Apeldoorn?

Door Natalie Polman 20 juli 2019

Sinds kort liggen er grote ‘knoppen’ op enkele parkeerplaatsen in Apeldoorn. Dit blijken sensoren, maar wat meten ze dan precies?

Op drie verschillende parkeerplaatsen in Apeldoorn – zie verdere specificatie onder het kopje ‘Parkeerterreinen’ – zijn of worden nog parkeersensoren aangebracht op parkeervlakken bij het straat-parkeren.

Navigatie

De sensoren geven gezamenlijk een realtime actueel beeld van de bezetting. Die informatie wordt vervolgens digitaal doorgezet naar de dynamische borden van het parkeerverwijssysteem én wordt meegenomen in navigatieapparatuur, die vervolgens bij een volle garage automatisch een alternatief aangeven. Zo weten automobilisten dus of er nog plek is en hoeven ze niet een doelloos rondje te rijden.

Het is de bedoeling dat de sensoren permanent blijven liggen

Het is de bedoeling dat de sensoren permanent blijven liggen, tenzij de proef uitwijst dat er negatieve gevolgen zijn. De gemiddelde levensduur van de batterij is vijf jaar, maar dan kan eenvoudig de voeding worden verwisseld, aldus een woordvoerder van de gemeente. “Hoewel de sensoren zoveel mogelijk vandalisme- en gebruiksbestendig zijn, moeten we natuurlijk ook in de praktijk zien of het met de tijd goed blijft.”

parkeersensoren

Drie parkeerterreinen

Op drie parkeerterreinen in Apeldoorn heeft de gemeente parkeersensoren aangebracht of gaat ze nog aanbrengen; 120 op het parkeerterrein van de Rosariumstraat, 40 aan de Stationsstraat (alle zogenaamde kort-parkeerplaatsen en inritten en laadpalen voor het optimaliseren van de handhaving) en aan de Aruba komen na de zomervakantie twintig sensoren, deze laatste plek is om beter te kunnen handhaven in het geval van lang parkerende vrachtwagens.

Deze drie gezamenlijk zijn een proef om bij de diverse onderdelen te kijken of dit toegevoegde waarde heeft. Als het werkt wordt het breder uitgerold, aldus de woordvoerder.

Zit jij ook met een mysterie in je maag?

Zit jij ook met een Apeldoorns mysterie waar je maar geen antwoord op kan vinden? Neem contact met ons op en we gaan voor je op onderzoek uit.

Lees ook:

schoenen boven de straat

Mysterie: waarom hangen er schoenen boven de Nieuwstraat?

Boven de Nieuwstraat ter hoogte van Het Stadscafé, hangen twee paar schoenen aan een gespannen kabel...
beekstraat

Wat gaat er precies gebeuren in de Beekstraat en Marktstraat?

Momenteel wordt er flink gezwoegd in de Beekstraat en straks is ook de Marktstraat aan de beurt. Wat...
object orderbos

Apeldoorns mysterie: wat is dat voor object in het Orderbos?

In de rubriek Mysteries proberen we elke week een ander Apeldoorns mysterie op te lossen. Deze week:...

adv.