Apeldoorns mysterie: waar in Apeldoorn staan nu nog brievenbussen?
In juni nog haalde PostNL in de stad Apeldoorn 39 brievenbussen weg. Daarmee blijven er nog 113 brievenbussen in Apeldoorn...
Apeldoorn is – samen met Ede – de enige Nederlandse gemeente met meer dan 100.000 inwoners die (nog) geen Regenbooggemeente is. We vragen de gemeente waarom.
Allereerst: wat is een Regenbooggemeente? Een Regenbooggemeente maakt actief beleid voor de sociale acceptatie, veiligheid en emancipatie van lesbische, homoseksuele, biseksuele, transgender, intersekse, queer, aseksuele en panseksuele mensen (LHBTI+’ers).
In Nederland zijn momenteel meer dan 75 gemeenten die zichzelf hebben – of zijn – uitgeroepen – tot Regenbooggemeente. Van de gemeenten met meer dan 100.000 inwoners (27 in totaal) zijn er nog slechts twee die deze titel niet dragen: Ede en Apeldoorn.
Ede is inmiddels bezig met een voorstel om zich alsnog aan te sluiten, maar hoe zit het met Apeldoorn? “Kortgezegd”, mailt gemeentewoordvoerder Roel van Vemde naar aanleiding van onze vraag, “De gemeente Apeldoorn voert al beleid dat is gericht op een inclusieve samenleving. Als gevolg daarvan is er aandacht voor de diversiteit binnen de samenleving, waardoor er geen aanleiding was om te besluiten om de gemeente tot Regenboogstad uit te roepen.”
Roel verwijst naar een collegevoorstel van eind 2019, naar aanleiding van de vraag van GroenLinks of Apeldoorn zich Regenboogstad wil noemen. Na een ambtelijke verkenning concludeerde de gemeente dat “de problematiek relatief gering” en de groep LHBTI+’ers “zeer divers, niet georganiseerd en slecht traceerbaar” [is].
Verderop in het voorstel staat wel dat “Overwogen kan worden om in het verlengde van het voorgestelde besluit (geen expliciete Regenboogstad zijn) enkele maatregelen en acties met een min of meer symbolisch karakter te nemen die uitdragen dat er oog is/moet zijn voor de LHBTI+ groep.”
Als voorbeelden worden genoemd “Bij schriftelijke en digitale communicatie met burgers een genderneutrale aanhef hanteren”, “Jaarlijks hijsen van de Regenboogvlag”, Meerdere Regenboogzebrapaden realiseren” en “In de gemeentevoorlichting aandacht schenken aan de jaarlijkse Coming Out Day (11 oktober) en Paarse Vrijdag (2e vrijdag in december)”.
Sinds het collegevoorstel hebben we helaas nog niet meer regenboogzebrapaden zien verschijnen in Apeldoorn…
Ben je ook iets opmerkelijks tegengekomen in Apeldoorn en vraag je je af hoe dit zit? Wij zoeken het voor je uit, dus laat het ons weten via [email protected].
In onze gids
Nu geopend
Nu geopend
Nu gesloten
Populaire rubrieken