Mysterie: waarom hangt er een autoskelet aan de zijmuur van dit huis?

Door Natalie Polman 13 april 2019

Op de zijmuur van het woonhuis aan de Elsweg 57 hangt een autogeraamte. Wat is hier gaande?

auto skelet
foto indebuurt

Wat zag ons oog toen we een wandelingetje door de Elsweg maakten? Een levensgroot geraamte van een auto, hangend aan de buitenmuur van een huis. Enkele dagen later stond er ook nog een oude ambulance op de oprit. Wat is hier loos?!

Huis te koop

Wat blijkt: het huis staat te koop. Niet echt, maar symbolisch. Het autoskelet is onderdeel van een expositie en dus zijn er kijkers welkom in het huis, vanaf morgen zondag 14 april tot en met zondag 5 mei.

De expositie heet House For Sale en laat bezoekers tijdens de rondgang door het huis bijzondere kunstwerken met het thema (t)huis in de ruimste zin van het woord.

Wat is daar de reden van? In een huis voel je je normaal gesproken veilig en geborgen, maar de geschiedenis van het huis, waar de tentoonstelling wordt gehouden, laat zien dat dat zo voorbij kan zijn.

Oorlog

Dat zit zo: het huis met bedrijfsruimte aan de Elsweg 57 staat leeg; het is in 1933 gebouwd door de Joodse, uit Duitsland gevluchte familie Nerden. In de bedrijfsruimte achter het huis vestigde de familie een lijstenfabriek.

In de Tweede Wereldoorlog werd het gezin weggevoerd. Vader Abraham Nerden wordt in 1943 in Sobibor vermoord, zijn zoon Gustav Nerden datzelfde jaar in Auschwitz. Alleen de vrouw van Gustav, Rebecca, overleeft de oorlog. Zij hadden geen kinderen.

‘Het is in 1933 gebouwd door de Joodse, uit Duitsland gevluchte familie Nerden’

house for sale
foto House For Sale

Het huis staat vermeld op het digitale monument voor de Joodse Gemeenschap: joodsmonument.nl. Dit ‘stille’ monument wordt dit voorjaar eenmalig publiek toegankelijk gemaakt en ‘te koop gezet’.

Middels de tentoonstelling “wordt het huis weer een levendige plek, bezield met mooie, minder mooie en soms zelfs verontrustende, tastbare herinneringen”, zo zeggen de samenstellers van het project.

Maar liefst 32 kunstenaars werkten mee aan de tentoonstelling.

Praktisch

De expositie wordt zondag 14 april vanaf 15.00 tot 18.00 uur geopend door Marlies Leupen, regiomakelaar Oost/Midden van het Mondriaanfonds. Vanaf 14 april kun je de expositie ook digitaal bekijken, op Funda(!)

Openingstijden:
14 april t/m 5 mei, do t/m zo van 12.00 tot 17.00 uur en op afspraak.

Meer weten over deze bijzondere tentoonstelling? Bekijk de Facebookpagina van House For Sale.

Heb jij ook een onopgelost mysterie?

Ben je ook iets opmerkelijks tegengekomen in Apeldoorn en vraag je je af hoe dit zit? Wij zoeken het voor je uit, dus laat het ons weten via [email protected]

adv.