Apeldoorn

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie: waarom hangen er schoenen boven de Nieuwstraat?

Door Natalie Polman 13 juli 2019

Boven de Nieuwstraat ter hoogte van Het Stadscafé, hangen twee paar schoenen aan een gespannen kabel. Waarom hangen die daar eigenlijk?

Shoefiti

Het fenomeen is niet typisch Apeldoorns; over de hele wereld vind je schoenen, de veters aan elkaar gebonden, bungelend aan telefoondraden, hoogspanningslijnen of andere opstaande draden.

Waarom dat gebeurt? Op internet vinden we talloze mogelijke redenen en verklaringen, van pesterijen tot dronken acties en van het markeren van een buurt waar drugs te verkrijgen is, tot het eren van een overledene, zoals in de film Wag The Dog gebeurt.

Meer redenen die we tegenkomen: het vieren van het verliezen van de maagdelijkheid, het markeren van het einde van het schooljaar of gewoon simpelweg iets van jezelf ergens achter te laten, zoals een graffiti-artiest dat doet met zijn markeringen in de openbare ruimte. Daarom is het fenomeen ook shoefiti gedoopt.

schoenen boven de straat
foto indebuurt

Maar wat is dan de reden dat er twee paar schoenen bungelen boven de Nieuwstraat? We vragen het na bij coffeeshop The Future, op steenworp afstand van de schoenen. “Ik geloof dat het iets te maken heeft met het eren van een overledene, maar pin me er niet op vast”, zegt een medewerker. Bij Het Stadscafé denkt een medewerker dat het een kunstproject betreft, gesteund door de gemeente.

We vragen het na bij de gemeente, maar die zegt er niets mee te maken te hebben. “Onze wijkbeheerder weet er niet van af en bij het centrummanagement is ook niet bekend van wie deze actie afkomt”, aldus Hilde-Marie Schimmel, communicatieadviseur bij de gemeente.

Weet jij het wel?

Vooralsnog blijft dit mysterie dus een mysterie. Weet jij wel de reden achter deze bungelende schoenen boven de Nieuwstraat, of zijn de schoenen wellicht van jou? Laat het ons weten!

Heb jij ook een onopgelost mysterie?

Ben je ook iets opmerkelijks tegengekomen in Apeldoorn en vraag je je af hoe dit zit? Wij zoeken het voor je uit, dus laat het ons weten via [email protected].

rails

Mysterie opgelost: waar waren die ‘rails’ tussen Nawijn & Polak en Van Werven van?

Tussen Nawijn & Polak en sigarenhandel Van Werven liggen een soort rails. Waar waren die van? We ...
osseveld

Apeldoorns Mysterie: waar komt de naam Osseveld vandaan?

In onze rubriek Mysteries ontrafelen we diverse Apeldoornse rariteiten en opvallende zaken. Deze wee...
hoefweg

Mysterie: waarom prijkt er een predicaat Hofleverancier aan dit pand aan de Hoefweg?

In de rubriek Mysterie proberen we telkens een ander Apeldoorns mysterie op te lossen. Deze week: wa...
eikenprocessierups

Mysterie: wat te doen als je de eikenprocessierups spot?

Je hebt ze vast al gespot: bomen 'ingepakt' in dikke witte lagen. Als je dat ziet, weet je dat de ei...

adv.