Apeldoorns mysterie: Wat is de langste straatnaam van Apeldoorn?

Door Anne Sophie Schotman 11 november 2017

Van der Houven van Oordtlaan, Burgemeester Tutein Noltheniuslaan, Van der Duyn van Maesdamstraat en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Logisch dat een chique stad als Apeldoorn een hoop duur klinkende straatnamen heeft. Maar wat is nou dé langste straatnaam van onze stad? 

Top-10

De Ruys de Beerenbrouckstraat, Hendrik Willem Mesdagstraat en George Hendrik Breitnerstraat komen niet eens in de buurt. De langste straatnaam van Apeldoorn is namelijk met stip de Burgemeester Jhr. Quarles van Uffordlaan. De straatnaam heeft 35 letters en 40 tekens inclusief spaties en punten. Daarmee staat onze straat in de top-10 van langste straatnamen in Nederland (op plek 10!).

Je zou er maar wonen.

Écht de nummer 10

Bij het bepalen van de lengte van een straatnaam wordt niet alleen naar straatnaamborden gekeken. Soms vind je in één straat meerdere borden met verschillende schrijfwijzen. Je moet dus uitgaan van de officiële schrijfwijze, zoals die is vastgelegd in de BAG (registratie van adressen en gebouwen). In ons geval is het daarom ‘Jhr.’ en niet ‘jonkheer’.

De langste straatnaam van Nederland ligt trouwens in Heerlen en heet Ir. Mr. Dr. van Waterschoot van der Grachtstraat. Dat zijn – ondanks alle afkortingen – 48 tekens in totaal.

Mysterie opgelost!

Heb jij nog een Apeldoorns mysterie? Leuk! Laat het ons weten, dan gaan we het voor je uitzoeken. Mail naar [email protected].