Mijmeren bij het water: 7 x mooie plaatjes van het Apeldoorns Kanaal
Wat is Apeldoorn toch mooi! Deze keer plukken we zeven mooie foto’s van het Apeldoorns Kanaal van het web, om…
Lekker in een motorbootje toeren door het Apeldoorns Kanaal, met halverwege een drankje bij Café De Oude Haven om vervolgens verder te varen richting Dieren of Hattem. Dat zou toch wel heel leuk zijn? Maar kun je nog met een boot door het Apeldoorns Kanaal varen? Wij zochten het voor je uit.
Het geknikte kanaal van Apeldoorn loopt officieel van Dieren tot Hattem en is dus ruim vijftig kilometer lang. Dat het kanaal zo ver doorloopt is niet zonder reden. Vroeger werd het Apeldoorns kanaal namelijk echt gebruikt voor scheepvaart. Bij hoge rivierstanden was de IJssel namelijk moeilijk te bevaren, een alternatieve route was die via het Apeldoorns Kanaal.
De scheepvaartroute over het kanaal ging officieel open op 13 april 1829 en kreeg de naam ‘griftkanaal’. Een heel aantal jaar en renovaties later lagen er over het kanaal inmiddels 40 beweegbare verkeersbruggen en twee beweegbare spoorbruggen. Toch bleek de waterweg niet geschikt om het op te nemen tegen de nieuwe spoorlijn en nog later tegen de auto. Het gedeelte van het kanaal tussen de Koudhoornse- en de Hezenbergersluis is in 1962 voor de scheepvaart gesloten. Tien jaar later gebeurde hetzelfde met het gedeelte tussen Apeldoorn en Dieren.
In 1998 werd de Stichting Apeldoorns Kanaal opgericht met als doel het kanaal opnieuw bevaarbaar te laten maken, voor de plezierscheepvaart. Helaas bleek in 2017 dat de plannen voor het opnieuw bevaarbaar maken van het kanaal door de gemeentelijke en provinciale overheden niet als haalbaar worden beschouwd, en werd prioriteit gegeven aan andersoortige recreatieve bestemmingen.
Met een grotere boot het hele Apeldoornse kanaal doorvaren zit er dus helaas niet meer in. Dat werd ook duidelijk tijdens de intocht van Sinterklaas in 2019. Er werd er stiekem nog gehoopt op de aankomst met een stoomboot, maar mede door het gebrek aan een haven kwam de Sint toch met een stoomtrein in Apeldoorn aan.
Toch zijn niet alle delen van het kanaal onbevaarbaar, met kleine bootjes en supboards kun je namelijk nog wel op veel delen van het kanaal komen. Misschien heb je wel eens kanoërs gezien op het deel van het kanaal tussen Apeldoorn Zuid en Lieren. Ook in het centrum bij het Potlood zijn geregeld mensen aan het suppen.
Met de aanpassing van de Welgelegenbrug, bij Kanaal Noord, is er nog wel rekening gehouden met een eventuele heringebruikname van de brug voor pleziervaart. Ook al is de brug ruim dertig jaar niet gebruikt. Voor kanovaarders is er zelfs een doorgang gemaakt zodat ze genoeg doorvaarthoogte hebben om onder de brug door te varen. Of er dus nooit meer een mogelijkheid gaat komen om met de boot het kanaal door te varen blijft dus nog een vraagteken.
In onze gids
Populaire rubrieken