Apeldoorn

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

MAG DAT: keukenpapier en servetten door de wc spoelen?

Door Anne Sophie Schotman 30 maart 2020

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms weten we eigenlijk niet zo goed wat er wel of niet mag. Daarom vragen wij ons bij heel veel dingen af: MAG DAT? Deze week: mag je keukenpapier en servetten door het toilet spoelen? 

In sommige supermarkten in Apeldoorn blijven de schappen met wc-papier verontrustend leeg. Dus wat doe je als je geen wc-papier in huis hebt? Precies, dan pak je toch een keukenrol, servetje of babydoekje om je billen mee af te vegen? Maar mag je die wel door het toilet spoelen?

Goed oplosbaar?

De samenstelling van toiletpapier is zo ontwikkeld dat het makkelijk en goed afbreekt na het doorspoelen. Het is dunner dan bijvoorbeeld papier van een keukenrol. Wc-papier lost eenvoudig op terwijl keukenpapier is gemaakt om stevig te blijven als het nat wordt, net als servetjes. Conclusie? Gooi geen ander papier dan wc-papier in de toiletpot.

Ook geen vochtige doekjes

Ook Charles van Loodgietersbedrijf Ch Smit en Zn waarschuwt daarvoor: “We zeggen al jarenlang dat je geen keukenpapier door het toilet moet spoelen. Je moet de dingen gebruiken waar ze voor bestemd zijn. Ten eerste krijg je in dit geval een schraal achterste, maar door de vezels lost het papier veel langzamer op en dat zorgt voor ophopingen en verstoppingen in de riolering. Zeker als je riolering een beetje oud is, gaat dat erg snel. Overigens raden we ook af om de hygiënische vochtige doekjes door te spoelen, die zorgen al jaren voor ellende. Het keukenpapier is een volgende.”

Het advies is dus: niet door de toilet spoelen die keukenrol en servetten. Ook als je écht geen toiletpapier hebt. Gooi het liever in de vuilnisbak.

Lees ook:

Meer over

Mysteries

adv.