Apeldoorns Mysterie: Waarom staat de Kayersbeek nog steeds droog?
Het water in de vernieuwde Kayersbeek in het Zuiderpark stroomde niet lang. Dit is er loos. Op 6 december vorig...
Lig jij ook wakker van de vraag of we nou wel of niet de langste winkelstraat hebben of waarom de Arnhemseweg maar liefst acht keer nummer 52 heeft? Dan vind je deze vraag vast ook interessant: waar komt de naam Kayersdijk vandaan?
Het antwoord op deze vraag is te vinden in het boek ‘Koornmullenaers, pampiermaeckers en coperslaghers’ van de Apeldoornse geschiedschrijver Reinier Hardonk. Hierin staat:
De Kayersbeek dankt zijn naam aan de Keyertsmolen. En die molen dankt weer zijn naam aan Hendrick Keijenberg, die in 1702 en 1721 voorkomt op de Cicadellemolen in Vaassen. In 1705 lezen we echter ook van een papiermolen van Hendrick Keijenberg, op grond van de erfgenamen der Wormingermark, waarop hij in 1731 met Gerrit Lubberts blijkt te wonen.
De Keyertsmolen stond op de plek van het benzinestation aan de Marchantstraat. Behalve de Kayersdijk is ook de Kayersbeek naar deze molen genoemd. Deze beek is gegraven om het noordelijk deel Kanaal van water te voorzien.
En de tussen de Kayersdijk en Kanaal Zuid liggende wijk heet dus niet toevallig… Kayersmolen!
Ben je ook iets opmerkelijks tegengekomen in Apeldoorn en vraag je je af hoe dit zit? Wij zoeken het voor je uit, dus laat het ons weten via [email protected].
In onze gids
Populaire rubrieken