Apeldoorns mysterie: Wat betekenen die jaartallen op de gevel van T-Mobile aan de Hoofdstraat 122?

Door Anne Sophie Schotman 12 januari 2019

Zijn ze je ooit opgevallen? Die drie mysterieuze jaartallen op de gevel van Hoofdstraat 122, tussen T-Mobile en Bakkerij Van Der Wal Jolink in? Wij zochten uit waar ze naar verwijzen. Masja Parlevliet, gemeente-archeoloog van Apeldoorn, keek met ons mee. 

<< < Pagina 1 / 4 >
⟵ swipe swipe ⟶

1621

mysterie jaartallen
Kaart van Willem Leenen uit 1748. Voor een gemeente-archeoloog ‘heel goed te zien’, maar voor alle anderen: helemaal rechts op de kaart zie je de kerk in Apeldoorn met daar omheen in het rood bebouwing aan wat nu de Hoofdstraat en Deventerstraat is. Foto: Gemeente Apeldoorn

Het jaartal 1621 verwijst hoogstwaarschijnlijk naar de bouw van Herberg de Leeuw in 1621 op de hoek van wat nu de Hoofdstraat is. Want, inderdaad, er lopen eeuwenoude wegen door Apeldoorn. “Het zou me niet verbazen als die tot aan het begin van onze jaartelling teruggaan,” zegt Masja.

“Op deze kaart van Willem Leenen uit 1748,” legt ze uit, “is heel goed te zien dat op deze hoek – vlakbij de kerk – al een lintje bebouwing stond. Dat is ook niet zo verwonderlijk, want deze kruising (Hoofdstraat/Korenstraat-Deventerstraat) is feitelijk het kruispunt waarop Apeldoorn is ontstaan (kruising van de grote wegen Asselsestraat/Deventerstraat en de Hoofdstraat).”

1895

mysterie jaartallen
Deze foto uit omstreeks 1890 laat het pand zien dat op dat moment op de huidige Hoofdstraat 122 stond | Foto: CODA Beeldbank

Op de plek waar Herberg de Leeuw stond kwam later stalhouderij Schimmel, maar wanneer dit precies gebeurde is onduidelijk. Het gebouw, op de foto hierboven te zien, is uiteindelijk afgebroken in 1895. In datzelfde jaar zal er op dezelfde plek een nieuw hoekpand zijn gebouwd waar het jaartal 1895 naar verwijst.

Het nieuwe pand was opgedeeld in nummer 122A en 122B. Decennia lang waren stalhouderij Schimmel en hofleverancier de gebroeders C. ten Cate, Handel in Koloniale Waren en Comestibles erin gevestigd.

1966

Mysterie jaartallen
Foto (1966) van het pand zoals het er nu nog grotendeels uitziet | Foto: CODA Beeldbank/Henk van ’t Veen

In 1966 werd de gevel van het gebouw vernieuwd. Tijdens die verbouwing zijn ook de jaartallen en de gevelplaten geplaatst. “Die gevelplaten zijn, zoals het eruit ziet, van Italiaans kalksteen, travertijn,” laat Masja weten. “In de jaren 60 was dat heel modern, dus daar zullen ze trots op zijn geweest.”

Op de foto hierboven uit 1966 zien we het toen nieuw geopende reisbureau ‘Wagon-Lits/Cook’, dat zich na kruidenierswinkel Ten Cate in het pand vestigde. Als je goed kijkt zie je rechts in het midden (rechts van het etalageglas) de in zwart en goud uitgewerkte jaartallen. 

Vandaag

mysterie jaartallen

Mysterie opgelost! Is er nog iets in Apeldoorn wat jou altijd heeft geïntrigeerd, maar waarvan je niet precies weet hoe het zit? Laat het ons weten, we zoeken het voor je uit!

<< < Pagina 1 / 4 >
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Mysteries

adv.