Apeldoorn

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Kuh Wak zwemt in Bussloo

Door Jacky Kroon 5 juli 2019

Afgelopen week was ik lekker wezen zwemmen in recreatieplas Bussloo. Bussloo ligt tussen Apeldoorn, Deventer en Zutphen in. Het valt officieel onder de gemeente Voorst, maar omdat half Apeldoorn van Bussloo gebruik maakt, mag ik er een verhaal over schrijven vind ik.

Zandafgraving

Bussloo is ontstaan toen de A1 werd gebouwd. Voor de bouw van die snelweg was veel zand nodig om de A1 boven het omliggende landschap te laten komen. De bouw, en daardoor de zandafgraving, duurde van 1968 tot 1977. Daarna werd het gat dat was ontstaan gevuld met water. In 1978 werd Bussloo geopend. Bussloo is gratis toegankelijk van zonsopkomst tot zonsondergang.

Op de fiets, met de auto of met het OV?

Wij zijn op de fiets naar Bussloo gegaan. Het is ongeveer 10 kilometer fietsen, afhankelijk van waar je woont in Apeldoorn. Luie fietsers kunnen ook de trein naar Klarenbeek pakken. Dan is het nog maar kort fietsen. Ter informatie: fietsen mogen in het weekend gratis mee met de Arriva trein. Bij station Klarenbeek kan je ook buurtbus 506 naar Thermen Bussloo pakken. Dan is het nog maar kort lopen.

Uiteraard kan je ook met de auto naar Bussloo gaan. Er zijn diverse grote parkeerplaatsen. Helaas moet er wel betaald worden voor het parkeren. Dit geld gebruikt Leisureland om het recreatiegebied te onderhouden. Je kan per keer €5 betalen, maar het is ook mogelijk om een parkeerpas te kopen voor €45.

Je kan met die pas ook bij de andere recreatieplassen van Leisureland parkeren. Zij beheren nog 18 andere recreatieplassen in de wijde omgeving. Denk bijvoorbeeld aan het Kievitsveld bij Vaassen, het Heerderstrand bij Heerde en de Zandenplas bij Nunspeet.

Recreatieplas Bussloo

De plas is ongeveer 100 hectare groot, oftewel 10.000 m2. Op het diepste punt is het 12 m diep. Uiteraard is het bij de stranden gewoon pootjebaden geblazen en is er een deel van het water afgezet met drijvers en een touw om (kleine) kinderen in ondiep water te houden. Op Bussloo zijn acht zandstranden. Elk strand heeft een eigen doelgroep, bijvoorbeeld kinderen, sporters of naturisten.

Het water van Bussloo is mooi helder zoals jullie op mijn pixels kunnen zien. Omdat Bussloo een officiële zwemlocatie is, wordt het zwemwater elke twee weken gecontroleerd. Mocht het water niet geschikt zijn om in te zwemmen, dan wordt dat aangegeven op de borden die bij elk strand staan. Wat de gemiddelde zwemmer niet wil weten is dat er ook vissen zwemmen in het water. Wij zagen heel veel kleine visjes toen we aan het pootjebaden waren.

Bussloo zorgt goed voor zijn gasten door bij elk strand een kiosk te hebben. Er zijn daar ook toiletten, een pomppunt voor je zwembanden en we zagen zelfs pinautomaten. Bij elk strand zijn fietsenrekken en een parkeerplaats voor de auto. Door de aanwezige bomen is er meestal wel een plek in de schaduw te vinden.

Aan de Noordoostkant van Bussloo is een duikstek. Daar is een onderwaterwereld ingericht met diverse attributen, de duikers hebben er een zicht van ongeveer vier meter. Het is mogelijk om er duikcursussen te volgen.

Rondom Bussloo is het ook mooi fietsen of wandelen. Lekker onder de bomen, met af en toe een mooi uitzicht op de plas. Voor de liefhebbers zijn er ook ruiterpaarden. Buiten het zomerseizoen mogen honden ook op het strand en in het water komen. Het laagseizoen is van 1 oktober tot 1 mei.

#Doeslief

Wat ik graag nog even apart onder de aandacht wil brengen is dat er ook een heleboel prullenbakken staan op Bussloo. En die mogen GRATIS (!) gebruikt worden. Dus wat houd je tegen om daar je eigen geproduceerde afval in te stoppen? Ik heb er andermans afval in gegooid en het blijkt niet moeilijk te zijn om de bak te bedienen. Probeer het maar eens.

 

Ground Zero

Eén keer per jaar – eind augustus, dit jaar in de nacht van 31 augustus naar 1 september – is er een nachtelijk dancefestival op het terrein. De meningen zijn nogal verdeeld over dit festival, maar het voorziet wel in een behoefte. Op groundzerofestival.nl is alles te lezen over dit festival op Bussloo.

Aldus gevleugeld door Kuh Wak

Lees ook:

kuh wak

Kuh Wak bezoekt de beelden in de paleistuin van Het Loo

Ik kom regelmatig in de paleistuin van Paleis Het Loo. Het is er goed toeven en de bloemen en beelde...
kuh wak

Kuh Wak in de fleurige bermen in onze stad

In Apeldoorn zijn er in de lente en zomer heel veel fleurige bermen. En er komen steeds meer bloemri...
Strand Apeldoorn

4 x naar het strand in de buurt van Apeldoorn

Strand is misschien een groot woord en zeeën zijn hier natuurlijk al helemaal nergens te bekennen, m...
slippers

Nieuw feest op stadsstrand Soap: SLIPPERS

Stadsstrand Soap introduceert een nieuw maandelijks feestje: Slippers. We kunnen sinds bijna een ...

adv.