Apeldoorn

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Kuh Wak zoekt de Wilhelminaring in het Sprengenpark

Door Jacky Kroon 7 november 2019

Het Sprengenpark ligt tussen de Asselsestraat, het rode dorp en de John F. Kennedylaan. Het park bestaat uit twee delen en ik ben er voor jullie heen geweest.

Het Sprengenpark

Een deel van het Sprengenpark was voor de Tweede Wereldoorlog een zandgat, oftewel een gebied waarin zand werd afgegraven om voor andere bouwprojecten gebruikt te worden. Dit graven gebeurde met de hand en het was een werkverschaffingsproject. Het gat wat daarbij ontstond was helaas zeer geschikt om afval te storten. Dat gebeurde dan ook volop. Dit duurde tot er in 1951 werd begonnen met de aanleg van het park.

De naam Sprengenpark komt van de spreng die door het park loopt. Momenteel staat de spreng leeg, maar vroeger was er zeer schoon grondwater in de spreng. De spreng heeft zijn oorsprong in park Berg en Bos. Over dat mooie park heb ik jullie al eerder verteld.

In het Sprengenpark staan veel mooie bomen, er is een grote (vis)vijver, een speeltuin en er zijn wandelpaden met zitbankjes. Een klein deel van het park is een hondenuitlaatgebied. Het is ook een leefgebied van veel vogels.

Kunstbol in het park

Bij de vijver staat sinds 1992 een gemetselde bol van donkere bakstenen. Het cement ertussen is gekleurd. De diameter van de bol is 2,5 meter. De kunstenaar die de bol heeft gemaakt is Herman Makkink. De gemeente Apeldoorn wilde graag een vandalisme-bestendig kunstwerk, toen het vorige kunstwerk dat op deze plek stond steeds werd vernield. De stenen bol kan met recht een vandalisme bestendig kunstwerk worden genoemd. Het ziet er nog steeds mooi uit.

Wilhelminaring

De Wilhelminaring is in 1998 ontstaan en het is een oeuvreprijs voor Nederlandse beeldhouwers van de gemeente Apeldoorn. Het is ook de enige oeuvreprijs voor beeldhouwers in heel Nederland. Elke twee jaar op 31 augustus (de verjaardag van Wilhelmina) krijgt een kunstenaar een ring, een geldbedrag en de opdracht om een kunstwerk te maken voor in het Sprengenpark. De ring heet Wilhelminaring om zo te herdenken dat koningin Wilhelmina in 1948 afstand deed van de troon. Zoals jullie wellicht wel weten heeft Wilhelmina lang in Apeldoorn gewoond en is ze hier ook overleden.

De kunstwerken van de winnaars van de Wilhelminaring

Joop Beljon maakte in 1999 het cortenstalen hoge en smalle beeld Versmelting.

Apedoorn is gemaakt door Joep van Lieshout (1963) en in 2001 onthuld. Het roestvrijstalen beeld laat een man zien die trots zijn aap laat zien. De inspiratie voor dit beeld van de Apenheul. Ook daar heb ik jullie al over verteld.

Ik is gemaakt door de Nederlandse beeldhouwer Jan van Munster. Er bestaat ook een IK in Utrecht, maar daar staan de letters op de dak van een hoog gebouw bij het Centraal Station. De letters IK zijn gemaakt van graniet en liggen in de buurt van de rotonde bij AGOVV.

Carel Visser maakte in 2006 het beeld Meer. Meer is gemaakt van cortenstaal, een zeer sterk materiaal dat onder invloed van het weer roestkleurig wordt.

Joop Beljon - Versmelting
Joep van Lieshout - Apedoorn
Jan van Munster - IK
Jan van Munster - IK
Carel Visser - Meer
Maria Roosen - Boomsieraad
John Körmeling - The Origin of the 1 Metre
Piet Slegers - Kringloop
Auke de Vries - Sail
Auke de Vries - Sail
Eja Siepman - Venere di Matraia

 

Het omstreden Boomsieraad van Maria Roosen kwam in 2008 in het Sprengenpark te hangen, twee jaar nadat ze de prijs had gewonnen. Het boomsieraad is een stevig roestvrijstalen net met daarin penissen, billen en borsten. Het beeld is in 2017 gestolen en recent is er een replica teruggehangen in het Sprengenpark.

In 2009 won John Körmeling. Hij maakte The Origin of the 1 metre.

Piet Slegers was in 2011 de winnaar van de oeuvreprijs van de Wilhelminaring. In 2013 is zijn beeld Kringloop geplaatst, vlakbij IK.

Hans van Houwelingen won de ring in 2013. Zijn beeld staat, voor zover ik weet, nog niet in het park.

Het beeld Sail staat sinds 2017 in de grote vijver. Het beeld bestaat dat bestaat uit allemaal kleurrijke vogelhuisjes. Auke de Vries heeft het gemaakt.

Het nieuwste beeld in het park is Venere di Matraia, gemaakt door beeldhouwster Eja Siepman van den Berg. Het is bronzen torso van een naakte vrouw.

Dit jaar heeft Thirzo Martha de prijs gewonnen. Ik ben benieuwd wat hij gaat maken voor het Sprengenpark.

Wanneer gaan jullie het Sprengenpark ontdekken?

Aldus opgevleugeld door Kuh Wak

Lees ook:

boomsieraad

Kunstwerk Boomsieraad terug in Sprengenpark

Het kunstwerk Boomsieraad is vandaag maandag 9 september teruggekeerd naar het Sprengenpark. Het roe...

Kuh Wak onderzoekt het Oranjepark

Hoe vaak kom jij langs het Oranjepark? En hoe vaak ben je in het Oranjepark geweest? Ken je de gesch...

Kuh Wak bezoekt Park Berg en Bos

De meeste mensen van buiten Apeldoorn kennen Berg en Bos, het stadspark aan de westkant van Apeldoor...

Kuh Wak waggelt door het Matenpark

Het Matenpark is het grootste stadspark van Apeldoorn en ligt midden in woonwijk de Maten. Het Maten...
bomen

Zes monumentale bomen verdwijnen uit Oranjepark

Zes monumentale bomen die al vanaf het begin in het Oranjepark staan, worden omgezaagd. Alle zes om...
sophiapark

Toen het Apeldoornse Sophiaplein nog het Sophiapark was

De eerste zijstraat van de Stationsstraat komende vanaf het Stationsplein heet het Sophiaplein. Ooit...

adv.