Kuh Wak op Kasteel Het Oude Loo

Door Jacky Kroon 22 april 2019

Deze keer heb ik een vakantie-tip voor jullie. Wisten jullie dat je voor een kasteel niet helemaal naar het buitenland hoeft te rijden? Ons eigenste Apeldoorn heeft er namelijk ook één. En het mooie is dat het kasteel in de maanden april en mei te zien is als je gaat wandelen in het paleispark, achter en naast paleis het Loo.

Het Oude loo

Kasteel Het Oude Loo heet zo omdat een loo een open plek in het bos is. Bij een oud Loo hoort ook een nieuw Loo en dat is het huidige Paleis Het Loo.

Kasteel Het Loo is ergens in de 15e eeuw gebouwd als jachtslot. In het omliggende bos (het huidige Kroondomein) was immers veel wild en de edelen wilden wel wat vertier tussen het besturen van het land door. Bekende gebruikers van het Oude Loo zijn de Bentinck’s, Van Rossum en D’Isendoorns a Blois. Die laatste twee hebben ook banden met kasteel de Cannenburgh in Vaassen.

Napoleon op het Oude Loo?

In de 18e eeuw kwam de 1e prins van Oranje op het Loo. Toen hij in 1795 naar Engeland vertrok, kwam het Oude Loo in Franse handen. Er kwamen soldaten in het kasteel. Een aantal jaren later kwam de broer van Napoleon, Lodewijk Bonaparte, elke zomer naar het Loo. Hij gooide de gracht rond het Oude Loo vol met zand, omdat hij geloofde dat hij door verdrinking om het leven zou komen. Dat had een waarzegster hem verteld.

Na de Franse tijd is de gracht in opdracht van Koningin Wilhelmina weer uitgegraven. Het kasteel zelf werd ook gerestaureerd, maar is daarna eigenlijk niet meer in gebruik geweest. Dat zorgde voor slecht onderhoud en het kasteel raakte vervallen.

De Rijksgebouwendienst is toen eigenaar van het kasteel geworden. Tussen 1968 en 1976 volgde een nieuwe restauratie. Sindsdien huurt de koninklijke familie het kasteel. Er logeren regelmatig gasten op het Loo en er zijn wel eens feesten of fotoreportages van de Oranjes op het Oude Loo. Vroeger kwam Wilhelmina graag in het park om er te schilderen.

Sinds 1973 is het kasteel een rijksmonument.

Park rondom het Oude Loo

In de maanden april en mei is het park rondom het Oude Loo te bezoeken. Je moet dan wel een toegangsbewijs hebben voor het paleispark. Zo’n dagkaart kost €2 euro. Voor €8 euro is een jaarkaart te koop. Beide kaarten zijn te krijgen bij de betaalautomaten op de parkeerplaats van paleis het Loo aan de Amersfoortseweg.

Het park is een bezoekje zeker waard hoor. Er zijn veel bloemen en bloeiende struiken, er is een mooi vijver met kikkers, vissen, eenden en reigers, er is een doolhof, veel oude bomen en de goede kijker ziet ook eekhoorns of buizerds. In de gracht wonen al jaren twee zwarte zwanen. In de muren van het kasteel zijn kleine ronde gaten te zien. Daar nestelen zwaluwen.

Helaas is het kasteel zelf niet te bezichtigen.

Was gevleugeld, Kuh Wak

Lees ook:

De Kus in Apeldoorn

Zoals je wellicht wel weet, heeft Apeldoorn van oudsher een band met ons koningshuis. We hebben imme...
Het Oude Loo

Park rondom Het Oude Loo weer geopend voor wandelaars!

Goed nieuws voor wandelaars! Het park rondom Jachtslot Het Oude Loo is vanaf maandag 1 april 2019 we...

Haha! Waarom Apeldoorn alles al heeft wat een wereldreis je geeft

Steeds meer mensen maken verre reizen en zien zo hele mooie gebieden van de wereld. Maar eigenlijk h...
hoofdstraat

5 x zo ontdek je Apeldoorn als een toerist

Denk jij dat je de stad waar je al jaren woont of misschien zelfs bent opgegroeid goed kent? Volg on...

adv.