Jeroen Snijders Blok, oud-directeur van Sparta: ‘Als je bij Sparta werkt ben je Spartaan in hart en nieren’

Aangeboden door CODA 5 juli 2018

In de tentoonstelling Sparta, de sleutel tot een rijker leven krijgen we een kijkje in de bijzondere rol die Sparta in Apeldoorn (en in Nederland) heeft gespeeld. Jeroen Snijders Blok (59) is oud-directeur van de Spartafabriek in Apeldoorn. Met bewondering zag hij de medewerkers van de fietsfabrikant zich uit een diep dal worstelen: “Of medewerkers nou moesten overwerken of een andere functie moesten oppakken, ze deden het.”

Fiets in ons DNA

“Nederland is een apart land als het gaat om fietsen,” volgens Jeroen. “We zijn het enige land waar de fiets een integraal onderdeel van de opvoeding vormt. Waar anders nemen kinderen hun nieuwe fiets mee naar school om in de klas te laten zien?”

De oud-directeur van de Apeldoornse fietsfabrikant weet als geen ander welke rol de fiets inneemt in het leven van de Nederlander. Lachend: “Eigenlijk hebben we in Nederland miljoenen uitvinders van de fiets. Bij Sparta kregen we namelijk elke dag honderden suggesties en ideeën binnen van mensen. Fietsen zit gewoon in ons DNA.”

Sparta CODA
De motorwerkplaats van Sparta in Apeldoorn in de jaren 30. Foto: CODA Archief

Blijven innoveren

Dat Sparta vooral veel hoogtijdagen heeft gevierd wordt in de tentoonstelling meteen duidelijk. “Fietsen en vrijheid zijn heel erg met elkaar verbonden,” zegt Jeroen. “Daar speelde Sparta in de brommer- en motorperiode vanaf de jaren 50 slim op in.” Het zijn vooral jongeren die in de jaren die volgen op hun (opgevoerde) brommers de vrijheid willen proeven.

Met zo’n afzetmarkt groeit het Apeldoornse Sparta uit tot de belangrijkste brommerfabrikant van Nederland. “Het werd echt een bedrijf van formaat. Er kwamen verschillende afdelingen voor de framebouw, de montage, het lakwerk. Sparta bood in die tijd werk aan een paar honderd man!”

Na de invoering van de helmplicht in 1975 verliest de brommer zijn stoere imago en gaat het een tijd minder met Sparta. Begin jaren 80 stopt de fabrikant met de productie van brommers, maar komt een paar jaar later met een briljante redding: de SpartaMet. De fiets met hulpmotor helpt Sparta uit de brand, tot het bedrijf eind jaren 90 financieel opnieuw in de problemen raakt.

Diep dal

Dat is de situatie waarin Sparta zich bevindt als Jeroen in 1999 wordt aangesteld als algemeen directeur. “Het laatste jaar had Sparta te maken met een verlies en schulden. Het bedrijf ging door een diep dal en er leek geen hoop voor de toekomst. Toch, of medewerkers nou moesten overwerken of een andere functie moesten oppakken, ze deden het. Als je bij Sparta werkt ben je Spartaan in hart en nieren. Iedereen werkte keihard voor een goede afloop.”

Sparta Apeldoorn 100 jaar
Sparta en vrijheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Foto: CODA Archief

Dat werpt gelukkig zijn vruchten af. “Toen Sparta in 2000 werd overgenomen door Accell Group hebben we besloten om eindelijk afscheid te nemen van de stinkmotor – de SpartaMet was zijn populariteit daarmee al verloren – en te focussen op de ontwikkeling van de elektrische fiets. Met succes: nog steeds is Sparta het populairste merk onder de elektrische fietsen.”

Ondanks dat het een turbulente tijd was voor Sparta herinnert Jeroen zich vooral hoe schitterend het soms was. “Ik heb met plezier aan de montageband gestaan of bijgesprongen bij het inladen van fietsen. Heel bijzonder, hoe trouw mensen zijn.”

Bijzondere tentoonstelling

De tentoonstelling Sparta, de sleutel tot een rijker leven laat met een grote collectie Spartafietsen, -brommers en -motoren de rol zien die deze voertuigen in onze maatschappij door de jaren heen hebben gespeeld. “Dat er een tijdelijke tentoonstelling over fietsen wordt georganiseerd is op zichzelf al bijzonder,” zegt Jeroen. “De tentoonstelling geeft een eenmalige inkijk in 100 jaar Apeldoornse geschiedenis en een blik op de toekomst!”

Sparta, de sleutel tot een rijker leven is nog tot en met zondag 23 september 2018 in CODA Museum te zien. Meer informatie over de tentoonstelling vind je hier.

Sparta CODA

Beleef Sparta vlakbij waar het 100 jaar geleden allemaal begon

Welkom in de wondere wereld van Sparta, de sleutel tot een rijker leven. In de nieu...
Anne Sophie Schotman - Geplaatst op 25 april 2018

CODA bibliotheken

nu open10:00 - 17:30

Vosselmanstraat 299, Apeldoorn

Bekijk meer:bibliotheken