Apeldoorn

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Herinneringen aan dertig jaar Americahal: ‘Americahal, ik ga je missen!’

Door Natalie Polman 29 maart 2020

Deze week verdwenen de laatste sporen van de Americahal. Wij vroegen jullie je meest dierbare herinnering aan deze evenementenhal, die geopend was van 1987 tot 2017, op te sturen. Dit is een greep uit een overweldigende hoeveelheid reacties:

Pagina 1/6
⟵ swipe swipe ⟶

De opening met James Last

Anneke Schoonbeek stuurt ons haar herinneringen aan de opening:

“De Americahal, een begrip voor mij! In 1987 was ik bij de opening door James Last, die er als eerste een concert gaf. Hij noemde het ‘ein schönes neues Haus…’.

Vele vlooienmarkten, boekenmarkten, concerten en kermissen later nu helaas afgebroken om plaats te maken voor een bouwmarkt…

In mijn ogen een onbegrijpelijk besluit van de gemeente Apeldoorn, erg jammer…🤔

Americahal, ik ga je missen!”

Goud van Oud

Veel reacties kwamen binnen over Goud van Oud, een muziekprogramma van Radio Veronica, dat in de jaren 80 en 90 werd uitgezonden (ook op tv) vanuit de Americahal.

Verder veel genoemd: André Rieu, het Russisch Staatscircus, UB40, de feesten van de Komart en natuurlijk de boekenmarkten, vlooienmarkten en de kermis.

Limo in de kou

Happy Tom Hanks GIF - Find & Share on GIPHY

Patrick Zabel memoreert: “Ooit gefigureerd bij de Veronica Awards als publiek wat fans op stond te wachten bij de voordeur waar de artiesten drie meter voor de deur in een limo stapten en dan zogenaamd arriveerden bij een menigte die handtekeningen wilden hebben van ze.

Het vroor dat het kraakte en alles moest tien keer over en wij mochten niet eens naar binnen om te plassen… Daarna mochten we gratis bij de opnames aanwezig zijn, toen gauw naar huis fietsen, want de uitzending werd drie kwartier later op tv vertoond.

Chique limousine waar de genomineerde artiesten in arriveerden, Corrie Konings had een lange jas aan waar de zoom uit lag.

Zingen op Canadese tv

canadese tv

Gerda Groeneveld: “Wij hebben vroeger met zijn drieën gezongen; Bonno Groeneveld, Ton van der Gaag, Gerda Groeneveld en onze broer/zwager Dirk Groeneveld als geluidsman. Wij hebben in de Americahal gezongen voor de Canadese oorlogsveteranen heel veel jaren geleden, de havenzangers zaten in ons voorprogramma (😌) toen wij voor deze mensen zongen werd het live uitgezonden op de Canadese tv 🥳🥳 en met Pieter van Vollenhoven een biertje gedronken 🍺 dat was een dag om nooit meer te vergeten. Freaky people 🥳🥳🥳🥳🥳🥳”

Kattenliefde

Close Up Cat GIF by Demic - Find & Share on GIPHY

Daniëlle Kersten ontmoette haar huidige partner in de Americahal:

“In 2014, zo rond de Pasen, gingen mijn dochter en ik naar de Mundikat kattenshow. Daar hadden we afgesproken met een vriend en zijn toenmalige vrouw. We kenden elkaar al vanaf 2000 en hadden elkaar al jaren niet meer gezien ondanks ons goede contact.

Zij hadden een Cattery en een aantal schitterende Noorse Boskatten waar zij vele prijzen mee wonnen. Het was een leuk weerzien en vooral voor mijn dochter want nu kon ze eindelijk knuffelen met een enorme kater, die de titel internationaal kampioen droeg.

Inmiddels zijn we zes jaar verder, en is deze vriend niet zomaar een vriend meer maar sinds een klein jaartje mijn partner. Dat hadden we toen nooit kunnen bedenken!”

Dag Americahal!

“Opgegroeid in het wijkje naast het spoor waar de Americahal aan grenst. In mijn tienerjaren wandelden we er weer naartoe, vooral met de kermis. Wat een geweldige tijd, ik mis het nog vaak”, schrijft Nathalie Tahalea-Talla.

Wim Burghout maakte deze video over de afbraak van de Americahal.

Lees ook:

americahal

De Americahal is voorgoed verdwenen: de sloop in foto’s

De Americahal aan de Ericalaan was al dicht sinds eind 2017, maar sinds deze week verdwijnen de alle...

Weekoverzicht: lichaam gevonden in appartement en ernstig scooterongeluk

Ben je afgelopen week zoveel bezig geweest met het coronavirus dat al het andere nieuws je is ontgaa...
guitart

Gea Mulder (33) vraagt Apeldoorners haar oefenruimtes van Guitart helpen openhouden

Op een bedrijventerrein in Apeldoorn noord oefenen wekelijks allerlei bands, in de oefenruimtes van ...
labberton

Nellie van Bloemisterij Labberton: ‘Mensen willen nu juist hun huis opfleuren’

Bloemisterij Labberton is al 93 jaar een gevestigde naam in Apeldoorn. We spreken met derde generati...
bao bao

Apen kunnen ook corona krijgen: Apenheul neemt voorzorgsmaatregelen

Dierenpark Apenheul neemt voorzorgsmaatregelen om te voorkomen dat apen besmet raken met het coronav...
omnizorg

Zo zorgt de Apeldoornse opvang voor daklozen tijdens de coronaperiode

Als je geen verblijfplaats hebt is 'thuis blijven' tijdens de coronapandemie geen optie. In de opvan...
Pagina 1/6
⟵ swipe swipe ⟶

adv.