Apeldoorn

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Duik in de (criminele) geschiedenis van je Apeldoornse voorouders met deze nieuwe bronnen

Door Anne Sophie Schotman 4 april 2020

Schuurtje opgeruimd? Alle vakantiefoto’s tot een album verwerkt? Hoog tijd om in je eigen ‘verborgen verleden’ te duiken en het onderzoek naar je voorouders te beginnen of op te pakken. Wie op zoek is naar zijn Apeldoornse roots in de achttiende eeuw kan dankzij CODA nu ook zoeken in een nieuwe, rijke bron: het Rechterlijk Archief van de Hoge en Vrije Heerlijkheid Het Loo.

Online voorouderonderzoek

De grenzen van de Heerlijkheid Het Loo in de achttiende eeuw kwamen grotendeels overeen met de gemeentegrenzen van Apeldoorn zoals we ze nu kennen. Toen Apeldoorn niet meer was dan Heerlijkheid Het Loo was er nog geen bevolkingsregistratie zoals we dat uit latere tijden kennen. Dat maakt voorouderonderzoek voor en in dat tijdvak lastig. Er zijn wel bronnen, maar die kunnen meestal niet op naam doorzocht worden.

CODA Apeldoorn heeft in afgelopen jaren de duizenden akten die zich in het Rechterlijk Archief bevinden geregistreerd en beschreven, waardoor ze nu online doorzoekbaar zijn!

Van strafzaken tot voogdijkwesties

Wat je kunt vinden in het Rechterlijk Archief? Aanklachten en vonnissen uit strafzaken, maar ook onroerend goedtransacties, beslagleggingen, boedelscheidingen en familiekwesties.

Ze laten niet alleen zien welke Apeldoorners bij welke rechterlijke zaken betrokken waren, maar ook wie welke bezittingen had en – tot in detail – waar die bezittingen uit bestonden. Ook mensen die niet op zoek zijn naar hun voorouders, maar interesse hebben in het leven in het achttiende-eeuwse Apeldoorn doen er goed aan eens een kijkje te nemen in het archief.

Instructie

CODA heeft een toelichting geschreven die je helpt om de oude bronnen te begrijpen. Denk bijvoorbeeld aan het lezen van oude valuta en de betekenis van woorden als ‘momberschap’ (voogdijschap) en ‘halfscheijdt’ (de helft). Zowel het Rechterlijk Archief als de toelichting vind je hier.

Raak je niet uitgekeken? Duik dan ook eens in het Apeldoornse online bevolkingsregister!

CODA Beeldbank Autorally

Geniet even mee: 1700 fantastische foto’s van Apeldoorn toegevoegd aan CODA Beeldbank!

Voor veel Apeldoorners een feest der herkenning! De 1700 nieuwe foto’s in de Beeldbank van CODA Arch...
st. liduina ziekenhuis

Toen in Apeldoorn: zo werden zieke Apeldoorners vroeger behandeld

In het Gelre Ziekenhuis in Apeldoorn werkt het personeel keihard in de strijd tegen het coronavirus....


Meer over CODA ontdekken?

CODA

bibliotheken

Gesloten10:00 - 17:00

Vosselmanstraat 299, Apeldoorn

Bekijk meer:bibliotheken

adv.