13 x grote en bekende werkgevers gevestigd in Apeldoorn
Ben je benieuwd wat voor grote en bekende werkgevers wij allemaal hebben in Apeldoorn? Wij hebben ze allemaal even op…
Apeldoorners zijn bedrijvig volk. Wist je dat deze grote en bekende bedrijven allemaal uit Apeldoorn komen?
Amefa staat voor Apeldoornsche Messenfabriek. Die werd in 1931 opgericht door Eugen Hollaender. Amefa opereerde vanuit een paar garages aan de Deventerstraat. In eerste instantie produceerde Amefa scheermesjes, maar door toenemende concurrentie in de jaren ’40 richtte Eugen zich vanaf toen op de ontwikkeling en productie van bestek. Inmiddels is Amefa een internationaal opererend bedrijf. In 1993 is de productie van messen en bestek in Apeldoorn gestopt. Het hoofdkantoor bevindt zich echter nog steeds in Apeldoorn.
Groothandel Hanos is in 1975 opgericht in Apeldoorn. De eerste vestiging had een oppervlakte van 8500m2. Inmiddels is deze vestiging uitgegroeid tot een uitbreng- en zelfbedieningsgroothandel met een winkeloppervlakte van zo’n 12.000m2. In totaal zijn er 17 vestigingen van Hanos in Nederland en twee in België.
Monuta werd in 1923 als het Apeldoornsch Begrafenisfonds opgericht in Apeldoorn. De naam van de uitvaartonderneming en uitvaartverzekeraar werd in 1954 veranderd in Monuta, wat staat voor: Mors Ianua Vitae; Latijn voor: De dood is de poort van het leven.
Fietsfabrikant Sparta zag het levenslicht in 1917 aan de Apeldoornse Hoofdstraat. Meer over de geschiedenis van dit echt Apeldoornse bedrijf schreven we eerder in een artikel over Apeldoorn en 100 jaar Sparta.
Talens is ook een echt Apeldoorns bedrijf. Royal Talens werd in 1899 opgericht door oud-bankier Marten Talens. Talens & Co was een Nederlandse fabriek voor verf, lak en inkt. Vanaf de twintigste eeuw produceerde de fabriek naast kantoorbenodigdheden ook Rembrandt olieverf. In 1927 werd een nieuw hoofdkantoor gebouwd aan de Sophialaan, tegenwoordig een industrieel monument.
Ook de herkomst van Zwitsal kennen de meesten van ons. Apotheker Cor Jansen startte in 1920 met een kleine farmaceutische fabriek aan de Floralaan/Deventerstraat. Hij ontdekte tijdens een stage in Zwitserland een Zwitserse balsem. In 1964 produceerde Jansen Zwitsal in een nieuwe fabriek aan de Vlijtseweg. De ligging aan het kanaal was ideaal, want grond- en afvalstoffen konden zo makkelijk per boot worden aan- en afgevoerd. In 2011 werd de Zwitsalfabriek gesloten. Inmiddels is het een broeiplaats voor creatievelingen, bedrijven en evenementen en festivals.
Remeha werd in de jaren 20 opgericht door de Gerard van Reekum. Hij verhandelde stalen buizen en fittingen voor de verwarmingsindustrie onder de naam “Van Reekum’s Metaal Handel”, waaruit de naam is afgeleid. In 1933 begon Van Reekum een handelsonderneming in cv-ketels. In 1944 verhuisde het bedrijf naar Apeldoorn en daar zit het nu nog steeds.
Nemef (acroniem voor NEderlandsche MEubelsloten Fabriek) werd in 1921 als naamloze vennootschap opgericht door W. Knapp. Nemef leverde toen meubelsloten aan meubelmakers rond Apeldoorn. Vanaf 1924 begon Knapp met het fabriceren van huisdeursloten. Tot 2017 zat Nemef (in 2004 al opgekocht door Assa Abloy) in Apeldoorn.
Tja, hoewel de gevleugelde reclamecampagne Even Apeldoorn bellen bijna wereldberoemd genoemd mag worden, werd Centraal Beheer in 1909 opgericht in Amsterdam. De verzekeringsmaatschappij heeft de thuisbasis al wel sinds de jaren ’70 in Apeldoorn. Eerst in het fameuze pand van Herzberger, sinds 2013 aan de Laan van Malkenschoten.
Blijf op de hoogte
Schrijf je in voor de nieuwsbrief van indebuurt Apeldoorn en blijf op de hoogte van alles over en rondom Apeldoorn.
In onze gids
Populaire rubrieken
In onze gids
Populaire rubrieken
In onze gids
Populaire rubrieken
Aangeboden door Riwis Zorg & Welzijn
In onze gids
Populaire rubrieken
Topper