Zo start je een Buurt WhatsApp-groep op in jouw straat

Door Kas Rodermond 6 december 2018

Zie je de borden met ‘Attentie buurtpreventie’ weleens in de Apeldoornse straten staan? Ook jij kunt met je buren zorgen voor een veiligere buurt door een Buurt WhatsApp-groep te starten. Op die manier houd je elkaar op de hoogte van eventuele verdachte situaties en kan snel de hulp van de politie ingeschakeld worden.

In Apeldoorn zijn al zo’n 120 WhatsApp-groepen actief. Dat zijn al behoorlijk wat Apeldoorners die zich inzetten voor onze stad! Maar daar kunnen er nog wel meer bij. Alles voor de veiligheid toch? Meld je daarom aan om ook bij jou in de buurt een Buurt WhatsApp groep te starten.

Buurtpreventiegroepen Apeldoorn
WhatsApp buurtpreventiegroepen in Apeldoorn. Google Maps

Zo start je jouw Buurt Whats App-groep op

Ga naar de website van Wabp (WhatsApp Buurt Preventie) en kijk eerst welke groepen er in jouw buurt al actief zijn. Staat jouw buurt er niet bij? Dan kun je op diezelfde website een nieuwe groep aanmelden. Jij bent dan alleen of samen met een buurtbewoner de beheerder van die groep.

Buurtpreventiebord

Buurtpreventiebord
Buurtpreventiebord

Om aan de buurt én ongewenste personen duidelijk te maken dat jullie de straat en buurt goed in de gaten houden, kun je een bord laten plaatsen met de tekst ‘Attentie Buurtpreventie’. Ook is het mogelijk om een sticker op de voordeur te plakken met dezelfde tekst. Alleen het bord en de stickers kunnen al preventief helpen, die via deze flyer te verkrijgen is.

Borden zijn overigens alleen per buurt aan te vragen, dus niet voor elke nieuwe WhatsApp-groep. Wel kan elke groep een set stickers aanvragen bij de gemeente. De stickers en borden die via wabp.nl worden verkocht, worden niet in Apeldoorn gebruikt. Het zelf plaatsen van een bord is ook niet toegestaan.

Zo werkt de Buurt WhatsApp-groep

Buurt WhatsApp-groep
Appen met de Buurt WhatsApp-groep

Via WhatsApp houd je elkaar op de hoogte van verdachte situaties in de buurt. Aan het gebruik van de groeps-app hangen wel wat huisregels vast. Zo is het belangrijk eerst 112 te bellen voordat je de groep op de hoogte brengt. Ook de manier van communiceren wordt beschreven en is de app-groep alleen bedoeld voor berichten met een doel en niet als sociaal platform. Het is de taak van de beheerder om alles in goede banen te leiden.

Zo word je lid van een bestaande groep

Is er in jouw wijk een Buurt WhatsApp-groep actief en wil je je bij die groep aansluiten? Zoek dan op de kaart in welke groep jouw straat voorkomt. Klik op het bolletje van die groep en dan verschijnt aan de linkerkant de contactinformatie van de beheerder van de groep. Meld je op die manier aan.

Meer over

Gemeente

adv.