Koningspaar vangt Oekraïense vluchtelingen op in Kasteel Het Oude Loo
Opmerkelijk nieuws: de koning gaat Oekraïnse vluchtelingen opvangen in Kasteel Het Oude Loo. Kasteel als opvanglocatie Vanaf half april zal…
Is Apeldoorn een rijke gemeente, of moeten de burgemeester en wethouders elk spreekwoordelijk dubbeltje omdraaien? Accountantskantoor BDO deed onderzoek naar de financiële gezondheid van Nederlandse gemeenten.
Daaruit blijkt dat veel gemeenten de geldzaken niet helemaal op orde hebben. Zo wordt er in sommige gemeenten meer geld uitgegeven dan dat er binnenkomt. Hierdoor wordt er niet, of heel weinig, geïnvesteerd in projecten die gericht zijn op de toekomst. Maar hoe zit dat in gemeente Apeldoorn?
Om te beginnen: waar komt het geld vandaan? Gemeenten ontvangen langs allerlei kanten geld, maar de belangrijkste inkomstenbron is het Rijk. Daar komt in Apeldoorn 68,8 procent van de inkomsten vandaan. De grootste bijdrage van het Rijk komt via het gemeentefonds. Dat bedrag wordt bepaald door allerlei factoren, zoals het aantal inwoners, jongeren en ouderen, lage inkomens, land- en wateroppervlakte en het aantal stads- en dorpskernen. Een gemeente mag grotendeels zelf bepalen hoe ze dat geld besteden.
Andere inkomsten ontvangt de gemeente uit uitkeringen en belastingen. De uitkeringen krijgt de gemeente ook van het Rijk. Dat geld gaat rechtstreeks naar voorzieningen voor mensen met een laag inkomen, zoals de bijstand en bijvoorbeeld korting op sport en musea.
Een andere vorm van inkomen komt uit de gemeentelijke belastingen. Van alle belastingen die burgers betalen, haalt de gemeente het meeste uit de onroerendzaakbelasting van huiseigenaren en afvalstoffenheffingen. In Apeldoorn gaat dat over respectievelijk 4,3 en 3,8 procent van de belastinginkomsten. Uiteraard zijn er ook nog andere inkomstenbronnen, zoals opbrengst van verkochte grond, belastingen aan bedrijven en eventueel spaargeld.
Oke, nu weet je waar het geld in Apeldoorn vandaan komt, maar is onze gemeente financieel gezond? En waar wordt dat geld aan uitgegeven? Dat lees je op de volgende pagina’s.
Staat gemeente Apeldoorn er financieel goed of slecht voor? Nou, het rapportcijfer dat Apeldoorn krijgt, is een 9. Daarmee staat onze gemeente op plaats 12 van de 32 gemeenten met meer dan 100.000 inwoners. Hoe deze score tot stand komt, lees je hieronder.
Om de financiële gezondheid van een gemeente te meten, is gekeken naar vijf verschillende kenmerken: de schuld, het eigen geld, investeringen, de vaste inkomsten en de belastingen. Hieronder lees je hoe Apeldoorn scoort op deze vijf punten.
Waar wordt het geld aan uitgegeven wordt, lees je op de volgende pagina’s.
Het geld dat Apeldoorn krijgt, gaat natuurlijk wel terug de gemeente in. Voor iedere gemeente zijn er dezelfde categorieën waar zij het geld aan uitgeven:
In Apeldoorn gaat er relatief het meeste geld naar Inkomen en werk (gemiddeld 644 euro per inwoner), Maatschappelijke ondersteuning (WMO) gemiddeld 606 euro per inwoner en de Organisatie van de gemeente (491 euro per inwoner). Naar Jeugdzorg gaat 350 euro per inwoner en naar de categorie Overig gaat 1497 euro per inwoner.
Nu weet je hoe gemeente Apeldoorn er financieel voor staat. Benieuwd naar onze buurgemeenten? Dat kun je hier checken.
Blijf op de hoogte
Schrijf je in voor de nieuwsbrief van indebuurt Apeldoorn en blijf op de hoogte van alles over en rondom Apeldoorn.
Aangeboden door Wecycle
In onze gids
Populaire rubrieken
In onze gids
Populaire rubrieken
Topper