7 plannen van Lokaal Apeldoorn voor Apeldoorn

Dit is een ondernemersbijdrage 13 maart 2018

21 maart 2018 duiken we weer het stemhokje in om te kijken welke politieke partij Apeldoorn nog aantrekkelijker gaat maken. En Lokaal Apeldoorn heeft zich bewapend met behoorlijk wat plannen. Van kioskjes op de Hofstraat tot zonnepanelen langs de snelweg; raadslid en campagneleider Peter Messerschmidt ligt de plannen toe.  

<< < Pagina 1 / 7 >
⟵ swipe swipe ⟶

“Mensen hebben niet perse binding met hun wijk, maar wel met hun eigen buurtje,” weet Peter. Precies de reden waarom Lokaal Apeldoorn al 25 jaar opkomt voor alle Apeldoorners in gemeente Apeldoorn. En een lokale partij zijn heeft zo z’n voordelen. “We zitten niet vast aan een richting – links of rechts – en hoeven ons niet druk te maken over landelijke problemen die in Apeldoorn helemaal niet spelen. We zijn volledig toegespitst op Apeldoornse thema’s en proberen daarin zo zichtbaar en benaderbaar mogelijk te zijn.”

Lelystad pas open na herindeling luchtruim

Lokaal Apeldoorn
Foto: ANP

Toen de discussie over de aanvliegroutes van Lelystad oplaaide was het Lokaal Apeldoorn die het initiatief nam voor een belevingsvlucht. “Lelystad moet pas open als de herindeling van het luchtruim af is. Zodat het paracentrum kan blijven én zodat Apeldoorners geen overlast hebben. Teuge is een toeristische trekpleister, dus het is belangrijk om er vanuit een economisch perspectief naar te kijken.”

Wel windenergie, geen hoge windmolens

Lokaal Apeldoorn
Foto: ANP

“We zijn vóór windenergie, maar het moet wel toepasbaar zijn. Hoge windmolens geven te veel overlast door schaduw en geluid, dat willen we Apeldoorners niet aan doen. Uit onderzoek is gebleken dat kleinere windmolens een beter rendement geven en sneller effect hebben.”

En het voordeel daarvan is dat deze op onverwacht  plekken kunnen worden neergezet. “Aan lantaarnpalen op de A1 bijvoorbeeld. En er kunnen zonnepanelen op ten minste één kant van de windschermen langs de snelweg. Van Kootwijk tot Apeldoorn ligt kilometers spoor in een soort van geul, gebruik de randen daarvan om zonnepanelen aan te brengen. Als we creatief denken kunnen we Apeldoorn energieneutraal maken, zonder dat daar iemand last van heeft.”

Afval scheiden: laat Apeldoorners zelf kiezen hoe

Lokaal Apeldoorn
Foto: Lokaal Apeldoorn

“Het doel van gemeente Apeldoorn is om afval zo veel mogelijk te scheiden. De vraag is dan natuurlijk, hoe richt je dat zo goed mogelijk in?” Een bekende discussie, die veel reacties opriep toen de nieuwe container met oranje klep werd geïntroduceerd. Het idee: plastic gaat in de oranje bak, restafval verzamel je apart en gooi je zelf weg in een straatcontainer. Maar wat als je bijvoorbeeld slecht te been bent, of een kind in de luiers hebt?

“Ons alternatief is dat we mensen zelf laten kiezen of ze hun restafval weg willen brengen of willen laten ophalen. Laat die man of vrouw die niet met de restzak wil sjouwen een kleine, extra kliko naast de voordeur hebben staan. Die wordt vervolgens net als de rest gratis opgehaald.”

Meer groen in de buurt

Oranjepark

Als het aan Lokaal Apeldoorn ligt worden alle Apeldoornse wijken en omliggende dorpen nog groener. “We willen dat buurtbewoners zelf hun ideeën aandragen bij de gemeente. Stel je hebt een groenstrook bij je om de hoek en jij en je buren willen daar graag bramenstruiken of narcissen hebben. Of je wilt een moestuin of speeltuintje in de buurt. Dan levert de gemeente de materialen en planten, op voorwaarde dat de buurt zelf een bijdrage levert. Bijvoorbeeld door de moestuin zelf aan te leggen en te onderhouden.”

Dit gebeurt volgens Peter al op sommige plekken in en rond Apeldoorn, maar het kan nog veel vaker. “Het gaat erom dat buurtbewoners het samen oppakken en blijven doen.”

Voor kleine AZC’s met maximaal 400 bewoners

Lokaal Apeldoorn
Foto: ANP

“Kleine azielzoekerscentra met maximaal 400 mensen per locatie werken het beste. Belangrijk vinden wij dat er een mix van mannen, vrouwen en kinderen, partners en alleenstaanden woont. Zodat het sneller een thuis is voor de bewoners zelf én behapbaarder wordt voor de buurt,” legt Peter uit. “We hebben liever drie locaties met 400 personen dan één grote locatie met 1000 bewoners.”

Verder moet de buurt goed geïnformeerd en betrokken worden. “Wil je helpen? Graag. Buurtbewoners kennen de wijk, zij weten precies wat nieuwe bewoners moeten weten.”

Meer kantoorpanden ombouwen tot woningen

Lokaal Apeldoorn
Foto: Google Maps

“Met name in de categorie €600 tot €700 is er een tekort aan huurwoningen. Vooral gezinnen die behoefte hebben aan meerdere slaapkamers hebben daardoor een probleem.” Eén oplossing hiervoor is het ombouwen van leegstaande kantoorpanden naar woningen.

“Dat gebeurt al,” zegt Peter, “maar daar moeten we wel mee doorgaan. Het kantoorpand Westpoint zou een goed voorbeeld kunnen zijn van een plek waar zowel alleenstaanden als gezinnen kunnen wonen. We willen namelijk geen monoflats met alleen maar studio’s of alleen maar appartementen.”  

De binnenstad moet aantrekkelijker worden

Lokaal Apeldoorn
Foto: Lokaal Apeldoorn

“We zitten niet te wachten op de zoveelste keten. Apeldoorn moet weer gezellig worden,” vertelt Peter. En Lokaal Apeldoorn heeft veel plannen. “Apeldoorn moet weer een aantrekkelijke belevingsstad worden. We willen meer groen in de binnenstad, het Marktplein gaan we helemaal anders indelen. Van de Hofstraat kunnen we een promenade maken door langs de grift kleine kioskjes met bijvoorbeeld vis en koffie neer te zetten. Het moet weer leuk worden om door de straten te flaneren.”

Ondernemers spelen een belangrijke rol in de plannen van Lokaal Apeldoorn. “We willen ondernemers uitdagen om in vernieuwende concepten te denken. Andere soorten contracten tussen verhuurders en huurders kunnen het weer aantrekkelijk maken voor ondernemers om lege panden te vullen.”

<< < Pagina 1 / 7 >
⟵ swipe swipe ⟶