Wat moet er met de binnenstad van Apeldoorn gebeuren?

Door Anne Sophie Schotman 12 oktober 2017

Nieuwe wetgeving zorgt ervoor dat gemeente Apeldoorn meer ruimte heeft voor de input van Apeldoornse inwoners. Om te beginnen vraagt de gemeente daarom om onze ideeën voor het centrum van Apeldoorn. 

Eén omgevingsplan

De wetgevingen waarmee gemeentes bij het maken van bestemmingsplannen te maken hebben is de afgelopen jaren behoorlijk complex geworden. De overheid heeft daarom besloten dat het makkelijker kan en komt nu met een nieuwe omgevingswet. Hierin zijn meerdere bestaande wetten samengebundeld.

Lang verhaal kort; het komt erop neer dat er met de nieuwe omgevingswet ook één omgevingsplan komt, in plaats van de huidige verschillende bestemmingsplannen. Het verschil is met name dat het nieuwe omgevingsplan meer vrijheid biedt op het gebied van bijvoorbeeld regels voor evenementen, terrassen, reclame of de aanleg van wegen. Een andere positieve ontwikkeling is dat er meer ruimte is voor de ideeën van inwoners en ondernemers. En dáár komen wij in beeld.

Omgevingswet
Foto: gemeente Apeldoorn

Jij in het centrum

De nieuwe omgevingswet gaat in 2019 in. Gemeente Apeldoorn wil tot die tijd ervaring opdoen met het betrekken van inwoners bij het vormen van een omgevingsplan voor onze binnenstad. Om een visie voor het centrum te ontwikkelen wil de gemeente dus eerst weten wat wij, Apeldoorners, graag zien veranderen in het centrum.

Een aantal Apeldoorners ging je al voor. Hun visie op de binnenstad is te lezen op de website van de gemeente. Verder heeft de gemeente de Facebookpagina ‘Jij in het centrum’ in het leven geroepen. Hier kunnen Apeldoorners nu al beginnen hun gedachten en ideeën over het centrum te delen en zijn de laatste ontwikkelingen te volgen.