Apeldoorn

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Kuh Wak in Kerschoten

Door Jacky Kroon 12 januari 2020

Kuh Wak waggelt door telkens een ander stukje van Apeldoorn. Dit keer brengt deze eend een bezoekje aan Kerschoten, in Apeldoorn Noord.

Kerschoten

Kerschoten ligt tussen Paleis het Loo en Zevenhuizen in. Om precies te zijn tussen de Anklaarseweg, Vlijtseweg, Laan van Kerschoten en de Koninginnelaan. Het gebied is vooral na de Tweede Wereldoorlog ontwikkeld en bebouwd. In de wijk staan laagbouwwoningen, vierhoog-flats en enkele torenflats. Verder wordt de wijk gekenmerkt door veel groen. Het grootste deel van de wijk bestaat uit sociale huurwoningen. De torenflats bestaan uit vrije sector huurwoningen en koopappartementen.

Beek

Verder heeft de wijk het winkelcentrum Mercatorplein waar recent een waterloop voor een beek vanaf de Veenkamp naar de Grift (zie foto’s verder onderin het artikel) is gemaakt. Er zijn in de wijk diverse seniorencomplexen en gezondheidscentra. Ook zijn er basisscholen en het Hoornbeeckcollege en Aventus bieden MBO onderwijs. Aan de randen van de buurt zijn diverse bedrijven.

Kerkschoten

De naam Kerschoten komt van kerkschoten, waarbij een schoot een afgezet stuk land is.

Vroeger had de wijk twee kerken. Daar is er nu nog maar één van over sinds de Open Hofkerk aan de eredienst is onttrokken. De kerk die over is gebleven staat sinds 1971 aan de Boerhaavestraat. De kerk heet de kerk van Jezus Christus van de heiligen der laatste dagen. Het is een Mormoonse kerk.

Bijzondere buurt

Wat maakt Kerschoten nou zo bijzonder? Het is door de rijksdienst voor het culturele erfgoed uitgeroepen tot wederopbouwgebied van nationaal belang. Dat komt doordat de huizen in Kerschoten niet zoals in de meeste wijken standaard in rechte rijen aan de weg staan. Ze zijn in kleine groepjes verdeeld tussen het aanwezige groen. Het is daardoor geen eentonige wijk en de meeste huizen hebben een (gedeeltelijk) vrij uitzicht op de vele grasvelden met daarin grote vijvers.

De bouw van de wijk

De bouw van Kerschoten begon in 1958. De woontorens zijn in 1972 gebouwd. David Zuiderhoek ( 1911-1993) is de architect die de wijk heeft ontworpen. Inspiratie deed hij op in Zweden en Denemarken.

Het park is ontworpen door landschapsarchitect Robert Boom. Het groen is een gemeentelijk monument. In het park staan veel verschillende soorten bomen. Er zijn verder wandelpaden, veel watervogels en veel grasveld.

De voortuintjes van de laagbouwwoningen grenzen meestal aan een gemeentelijke groenstrook. Dat zorgt voor extra vrije ruimte voor de deur. Vroeger werden de voortuintjes door de woningbouwvereniging onderhouden. Toen dat stopte, bleven de voortuintjes gelukkig wel groen. Zo blijft de wijk het groene karakter houden. Ook in de nieuw gebouwde delen in de buurt van de Anklaarseweg.

Kerschoten is een verkeersluwe wijk. De hoofdwegen zijn breed en goed te gebruiken. De wegen naar de woningen toe zijn smal en kronkelig. Daar komt dus alleen bestemmingsverkeer.

Kunst in de buurt

Ik sta met de luistervink op de foto. Een bronzen beeld gemaakt door Arnout Visser. Het beeld staat een beetje verscholen in een plantsoen aan de Edisonlaan bij het winkelcentrum Mercatorplein.

Het beeld is in 2008 geplaatst naar aanleiding van het 10-jarig bestaan van wijkraad Kerschoten. In de wijk hebben veel straten de naam van een wetenschapper. Denk aan Einstein, Nobel, Marconi, Fahrenheit, Stephenson, Curie en Boerhaave.

Voor de wijkraad was het dan ook duidelijk dat het beeld iets met de wetenschap te maken moest hebben. Arnout Visser (1962, Middelburg) houdt van mechanische en natuurkundige zaken en maakt daar kunst van. De luistervink is een paal met daaraan een stoeltje en erboven een koptelefoon en een enorme toeter erboven die doet denken aan de ouderwetse gehoorapparaten en de hoorn van een ouderwetse platenspeler. Die laatste is door Edison ontworpen. En ziedaar de link met Kerschoten.

Het andere kunstwerk staat eigenlijk net buiten de buurt, maar ik noem het toch. Het heet Verbondenheid en het is gemaakt door, de in 2012 overleden, Apeldoornse  kunstenaar Harry Meek.

Het beeld uit 1974 staat op de kruising Koninginnelaan/ Gemzenstraat. Het bovenste deel is beton, de sokkel is van natuursteen. In het beton zijn glas- en porseleinsplinters verwerkt. Het beeld is een geschenk van de gemeente Apeldoorn aan woningbouwvereniging De Goede Woning die het achterliggende gebouw had gebouwd.

Die flat is ontworpen door architect van Tijen. De flat heeft kleine appartementen die bewoond konden worden door vrijgezellen. Daarom kreeg de flat de bijnaam “hunkerbunker”. Deze flat was het laatste grote bouwwerk in de wijk Kerschoten, dat werd dus beloond met het kunstwerk De verbondenheid. Met die titel is de wijk Kerschoten mooi omschreven vind ik.

Aldus opgevleugeld door Kuh Wak

Lees ook:

kerschoten

Apeldoorns mysterie: waar komt de naam van de wijk Kerschoten vandaan?

In de rubriek 'Mysteries' proberen we telkens iets uit te zoeken wat je je misschien stiekem al heel...
vergroenen anklaar

Gemeente maakt Apeldoornse winkelcentra groener

Onlangs heeft de gemeente winkelcentrum Anklaar opgefleurd met bloemen en planten. De gemeente gaat ...
coda museum

Kuh Wak is in het CODA museum

Nu alle feestelijke dagen weer voorbij zijn, is het tijd voor de goede voornemens. Kuh Wak geeft van...
synagoge apeldoorn

Kuh Wak gaat naar de synagoge

Voor veel mensen is het kerstfeest een belangrijk christelijk feest. Voor anderen is kerstfeest voor...

Kuh Wak bij De Naald

Aan de Zwolseweg in Apeldoorn staat het monument De Naald. Helaas werd deze op Koninginnedag 2009 we...

Kuh Wak op de begraafplaats van Apeldoorn

Deze keer niet zo’n vrolijk onderwerp, maar de dood is nou eenmaal de enige zekerheid die we hebben ...

Kuh Wak waggelt door het Matenpark

Het Matenpark is het grootste stadspark van Apeldoorn en ligt midden in woonwijk de Maten. Het Maten...

adv.