Burgemeester en wethouders krijgen loonsverhoging: dit verdienen ze volgend jaar

Door Natalie Polman 14 november 2017

Burgemeester John Berends en alle wethouders van Apeldoorn kunnen straks met een blij(er) gezicht naar hun loonstrookje kijken. Vanaf het nieuwe jaar krijgen ze loonsverhoging. Ze krijgen 1,4 procent meer van het Rijk.

Leuk, die procenten, maar jij vraagt je natuurlijk gewoon af hoeveel burgemeester Berends maandelijks op zijn rekening gestort krijgt. Vanaf 1 januari 2018 is dat een goede € 10.667,77 bruto, bijna € 150,- meer dan afgelopen jaar.

Ook wethouders boeren prima, zij krijgen vanaf 1 januari € 8.774,65 bruto per maand. Dat komt neer op een kleine € 120,- meer. Dat is exclusief de eindejaarsuitkering die ze ontvangen.

Extra leuk voor hen: het Rijk heeft besloten dat deze loonsverhoging geldt vanaf 1 januari 2017. De burgemeester en wethouders ontvangen dat extra bedrag nog met terugwerkende kracht.

Alle burgemeesters van Nederland

Voor wie nu meteen roept “Hoe kan dit, Apeldoorn was toch bijna failliet?”, is er een logische verklaring. Het salaris van burgemeesters en wethouders is landelijk bepaald. Die salarisverhoging van 1,4 procent geldt dus voor álle burgemeesters van het land.

Grote gemeente, groot salaris

Mocht je zelf spontaan een carrière als burgemeester willen, kies dan meteen voor een grote gemeente. Het salaris is namelijk afhankelijk van het aantal inwoners. Burgemeesters van hele kleine gemeentes (minder dan 8000 inwoners) verdienen € 6.126,69, burgemeesters van hele grote gemeentes (meer dan 375.001 inwoners) krijgen € 11.427,98.

Meer over

Gemeente Nieuws