Baby geboren in Apeldoorn: dit moet je nog regelen

baby geboren apeldoorn
Baby geboren in Apeldoorn, wat nu? foto ter illustratie: Pexels

Er worden ieder jaar heel wat nieuwe Apeldoorners geboren. Groeit jouw gezin ook? Gefeliciteerd! Voor jou als (nieuwe) ouder breekt een bijzondere periode aan vol verwondering, liefde en… Zaken regelen. Lees hier wat je allemaal moet doen.

In dit artikel lees je wat je regelt ná de geboorte van je kind. Ook voor het zover is, moet je al een aantal dingen geregeld hebben. Daarover lees je hier meer.

Aangifte en erkennen

Je denkt er misschien niet direct aan, maar gemeente Apeldoorn moet natuurlijk weten dat er een nieuwe Apeldoorner is. Daarom moet je binnen drie dagen na de bevalling aangifte doen van de geboorte van de baby. Is dit niet mogelijk doordat het weekend of een feestdag is, dan wordt de termijn voor de aangifte verlengd zodat er ten minste twee werkdagen overblijven om geboorteaangifte te doen. Je kunt hiervoor terecht bij het gemeentehuis. Maak daarvoor online een afspraak. In sommige gevallen kun je ook online aangifte doen. Na de aangifte krijgt jouw kind een burgerservicenummer.

Kind erkennen

Tijdens de aangifte van je kind kun je het ook meteen laten erkennen. Dat hoef je als biologische moeder niet te doen, maar jouw partner moet dat in sommige situaties wel. Door erkenning wordt jouw partner (de vader of duomoeder) juridisch ouder van het kind. Dit betekent dat diegene financieel voor het kind moet zorgen. Denk aan het betalen voor zijn levensonderhoud en scholing. Niet geheel onbelangrijk dus!

Namen kiezen

Tijdens de aangifte van je kindje geef je ook de naam door. Maar pas op: er zijn wat regels aan verbonden.

Voornaam kiezen

Het klinkt voor de hand liggend, maar voornamen mogen niet ongepast zijn. Gemeente Apeldoorn mag daarom een naam afwijzen. Dit kan voorkomen bij bijvoorbeeld scheldwoorden, bespottelijke namen of een naam die bestaat uit veel namen. En mag je je kind eigenlijk Apeldoorn noemen? Heb je nog wat inspiratie nodig? Deze namen zijn het populairst in Apeldoorn.

Achternaam kiezen

Als geboortemoeder kies je bij het eerste kind voor jouw achternaam of de achternaam van jouw partner. Een belangrijke keuze, want alle andere kinderen krijgen automatisch diezelfde achternaam.

Gezondheid

Het takenlijstje is nog niet helemaal af, want ook rondom de gezondheid moet je het een en ander regelen.

Hielprik

Een week na de geboorte van je kind kan hij of zij een hielprik krijgen. Dat gebeurt thuis of in het Gelre ziekenhuis als je daar nog ligt. Deelname aan de hielprik is vrijwillig en gratis. De hielprik moet uitwijzen of jouw baby een ernstige, maar behandelbare aandoening heeft. Een ziekte die door de hielprik opgemerkt kan worden, is bijvoorbeeld sikkelcelziekte.

Gehoortest

Deze test wordt door iemand van het consultatiebureau afgenomen. Ook de gehoortest is vrijwillig en gratis. Een apparaat meet of jouw baby genoeg hoort om te kunnen leren praten. De test duurt enkele minuten en doet geen pijn. In Apeldoorn wordt de gehoorscreening in combinatie met de hielprik afgenomen.

Bezoek consultatiebureau

Na de geboorteaangifte geeft de gemeente de gegevens van jouw baby door aan het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG). In Apeldoorn vind je het CJG in de Samen055 locaties (Noord: Zilverschoon 4, Oost: Violierenplein 104, Zuid: 1e Wormenseweg 460 en West: Asselsestraat 280). Daar volgen de artsen en verpleegkundigen jouw kind vanaf de geboorte tot de kleutertijd en kijken ze naar de gezondheid, groei en ontwikkeling. Daarnaast geven ze advies over de opvoeding en verzorging. Ook kan jouw kind er de inentingen volgens het Rijksvaccinatieprogramma krijgen.

Geldzaken

Wat onlosmakelijk verbonden is aan de geboorte van een kind: geldzaken. Het geld vliegt eruit aan schattige pakjes, hydrofiele doeken en rompertjes, maar je ontvangt ook geld voor je kind. Hoe dat zit, lees je hier.

Kinderbijslag

Na de aangifte van de geboorte geeft gemeente Apeldoorn de aangifte door aan de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Binnen drie tot zes weken ontvang je bericht van de SVB. In 2022 krijg je 249,31 euro per kwartaal voor een kind tussen de 0 en 5 jaar. Kinderbijslag krijg je tot 18 jaar, na 5 jaar en 12 jaar krijg je een hoger bedrag.

Zorgverzekering

Na de geboorte is het slim om jouw baby zo snel mogelijk aan te melden bij een zorgverzekeraar. Dat kan bij de zorgverzekeraar van de ouder met de meest uitgebreide zorgdekking. Maar het mag ook bij de andere ouder zijn. Je kunt ook een polis voor jouw baby afsluiten bij een andere zorgverzekeraar. Je betaalt geen zorgpremie of eigen risico voor kinderen onder de 18 jaar.

Zo’n zorgverzekering is verplicht en zeker niet overbodig, want als ze later in de klimtoestellen van een Apeldoornse speeltuin klauteren, zit een ongeluk natuurlijk in een klein hoekje.

Newbornshoot

Veel ouders zijn smoorverliefd op hun kleine. Jij ook? Dan kun je een newbornshoot regelen. De term zegt het al: hierbij worden foto’s gemaakt van de kleine Apeldoorner en van jou als ouder. In Apeldoorn kun je onder andere een newbornshoot boeken bij:

Apeldoornse initiatieven gezocht!

Voor nieuwe ouders verandert er veel. Zoveel, dat het soms wat overweldigend kan zijn. Daarom zijn we op zoek naar Apeldoorners die zich inzetten voor nieuwe of jonge ouders. Ken jij bijvoorbeeld een postpartum doula, een Apeldoornse organisatie die spullen doneert aan jonge ouders of weet jij een andere bijzondere Apeldoorner die zich inzet voor deze doelgroep? Laat het weten via [email protected]

Meer in deze categorie

Gemeente

Ga naar “Dankzij Ard-Jan, Harm en Marnix krijgen kale kruidenplanten nieuw leven én kun je ze gratis plukken”

Dankzij Ard-Jan, Harm en Marnix krijgen kale kruidenplanten nieuw leven én kun je ze gratis plukken

Aangeboden door Gemeente Apeldoorn

Foodies Ard-Jan, Harm en Marnix van LIF startten Het Kruidenavontuur Wenum-Wiesel in gemeente Apeldoorn en kregen hiervoor subsidie gebiedsparticipatie
Ga naar “Hier in Apeldoorn mag je vissen (en dit moet je er voor doen)”

Hier in Apeldoorn mag je vissen (en dit moet je er voor doen)

vissen hengelen
Ga naar “Apeldoorn is aantrekkelijker dan Arnhem en Deventer (volgens dit onderzoek)”

Apeldoorn is aantrekkelijker dan Arnhem en Deventer (volgens dit onderzoek)

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “AARDBEIEN”

AARDBEIEN

 • Jumbo
 • Geldig t/m 6 juni 2023
Ga naar “PATHÉ BIOSCOOP TICKETS van € 25 voor € 12,50”

PATHÉ BIOSCOOP TICKETS van € 25 voor € 12,50

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 juni 2023
Ga naar “FERM automatische slanghaspel € 37,77”

FERM automatische slanghaspel € 37,77

 • Action
 • Geldig t/m 6 juni 2023
Ga naar “Autowasset € 9,99”

Autowasset € 9,99

 • Action
 • Geldig t/m 6 juni 2023

Vacatures

Ga naar “Vacature allround medewerker”

Vacature allround medewerker

 • Hoveniersbedrijf Isidorus Hoeve
 • Fulltime/Parttime
isidorus hoeveisidorus hoeve

Topper

Ga naar “Vergunningverlener wabo”

Vergunningverlener wabo

 • HUBSUB
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Financieel Medewerker Kostenadministratie”

Financieel Medewerker Kostenadministratie

 • Hanos Apeldoorn
 • Fulltime/Parttime
hanos apeldoorn
Ga naar “Logistiekmedewerker dagdienst”

Logistiekmedewerker dagdienst

 • Kei Uitzendbureau
 • Fulltime
Kei Uitzendbureau
Ga naar “Administratief medewerker WIA verzekeringen, Achmea”

Administratief medewerker WIA verzekeringen, Achmea

 • Randstad
 • Parttime

Agenda

Ga naar “Apeldoorn krijgt een nieuw Broodfonds voor ondernemers”

Apeldoorn krijgt een nieuw Broodfonds voor ondernemers

 • Broodfonds
 • 22 juni 2023

Topper

Ga naar “Drakenbootfestival 2023”

Drakenbootfestival 2023

 • Van 16 jun t/m 18 jun
Drakenbootfestival 2019
Ga naar “Oudroze in Apeldoorn”

Oudroze in Apeldoorn

 • T/m 9 jun
Oudroze in ApeldoornOudroze in Apeldoorn
Ga naar “Orpheus Speelt Buiten”

Orpheus Speelt Buiten

 • Theater & Concert Orpheus
 • Van 30 jun t/m 1 sep
orpheus speelt buitenorpheus speelt buiten
Ga naar “Zomerfestival Kwik!”

Zomerfestival Kwik!

 • Theater & Concert Orpheus
 • 25 juni 2023
kwik zomerfestival orpheuskwik zomerfestival orpheus