Apeldoorn

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Wijntrends 2020: van ZERO-wijnen tot wijn gemaakt door vrouwen

Door Anne Sophie Schotman 31 januari 2020

Als iemand de perfecte persoon is om de wijntrends voor 2020 te voorspellen is het register vinoloog Martin van den Brink (52) van Horeca & Wijn Advies NL. De wijnproever vertelt in geuren en kleuren hoe hard de wijnwereld aan het veranderen is. 

Pagina 1/6
⟵ swipe swipe ⟶

Wijntrends 20201. Vegan wine

Wat drink je bij je vegan maaltijd? Vegan wijn natuurlijk! Veganistische wijn? Wijn is toch gemaakt van druiven, horen we je denken. “Klopt helemaal! Tijdens de wijnbereiding wordt alleen soms gebruik gemaakt van dierlijke producten, zoals eiwitten, gelatine en vislijm, om wijnen te klaren of te filteren.”

Bij veganistische wijn zijn geen dierlijke producten gebruikt, maar het gaat nog verder dan dat. “Om je wijn veganistisch te mogen noemen is ook het gebruik van dieren in en om de wijngaarden, om bijvoorbeeld te ploegen of voor transport, niet toegestaan. Het gebruik van machine’s mag wel, wat dan weer niet zo goed voor het milieu is…”


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Horeca & Wijn Advies NL. Meer over Horeca & Wijn Advies NL ontdekken?

Horeca & Wijn Advies NL wijnbars

Sluisoordlaan 331, Apeldoorn

Bekijk meer:wijnbars

Wijntrends 20202. Bio en biodynamische wijnen

Biologische en biodynamische wijnen ziet Martin al jaren stijgen in populariteit en hij verwacht dat dit in 2020 zeker niet minder wordt. “Ook deze wijnen worden steeds vaker veganistisch geproduceerd. Dan sla je dus twee vliegen in één klap. Hoewel boeren bij biodynamische wijnbouw regelmatig ploegpaarden gebruiken in de wijngaarden. Bio of biodynamische wijnen zijn dus niet per definitie vegan. De producenten mogen dierlijke producten gebruiken.”

3. Orange wine

Wijntrends 2020

Kenners en liefhebbers, houd in 2020 je ogen open voor – jawel – oranje wijn! “Dit zijn witte wijnen, gemaakt op de manier waarop het waarschijnlijk allemaal begonnen is. De wijndruiven worden, in tegenstelling tot ‘normale’ witte wijnbereiding, met schil en al vergist. Vaak in grote Amphoras, stenen kruiken met wel duizenden liters inhoud, die boven de grond opgesteld staan. Of in Qvevri, ook een soort van grote kruik, maar dan ingegraven in de grond. Wijnmakers in Georgië bijvoorbeeld gebruiken deze methode.”

De kleurstoffen en tannines worden losgeweekt uit de schil, waardoor de wijn amber tot oranje van kleur is. “Dit kunnen troebele wijnen zijn met een behoorlijke ‘bite’, iets wat deze wijn naast de kleur heel bijzonder maakt. Een wijn voor de gevorderde wijndrinker laten we maar zeggen!”

4. Rosé

Wijntrends 2020 (2)

Ondertussen blijft rosé maar stijgen in populariteit. “De Provence (style) rosé is en blijft voorlopig de meest populaire wijn. Wat wel verandert zijn de flessen. Deze worden steeds groter en uitbundiger en wijken af qua oorspronkelijke vorm, het slanke amphora-model.

Lees ook:

Rosé trendwijn

Is rosé een trendwijn of een blijvertje (en andere essentiële roséweetjes)

Als wij zeggen 'terras, zon, borrelplank en een glas wijn', wat bestel je dan? Een rosé natuurlijk! ...

Wijntrends 20205. Alcoholvrije wijn

“In navolging van de alcoholvrije bieren wordt ZERO-wijn steeds gewilder,” merkt Martin. En niet alleen onder zwangere vrouwen of tijdens een poging tot een dry January. Mensen willen gewoon lekker kunnen borrelen zonder alcohol.

Martin houdt de trend nauwlettend in de gaten, maar is nog niet heel enthousiast over het huidige aanbod. “De kwaliteit van alcoholvrije wijnen blijft ver achter in verhouding tot ‘echte’ wijn. Ik heb op de afgelopen vakbeurs Wine Professional weer een aantal wijnen mogen proeven. Maar, net als vorig jaar, was het op een enkeling na een teleurstellende ervaring. Ik heb het dan wel over wijnen met 0.0% alcohol. De wijnen met een laag promillage doen het een stuk beter. Denk daarbij aan wijnen tot 8,5%. Maar de ontwikkeling blijft doorgaan en ongetwijfeld zullen er binnen enkele jaren wijnen zijn die niet van ‘echt’ te onderscheiden zijn.”

6. Wijnen gemaakt door vrouwen

Nog een trend die we in 2020 vaker gaan zien op wijngebied? “Wijnen gemaakt door vrouwen en vrouwen met een eigen wijngaard. Dit is een voorzichtige trend die zich inzet. De toekomst zal uitwijzen of dit zal doorzetten, maar de eerste voortekenen zijn er!”

Meer leren over wijn?

Vind je de wijnwereld ook zo fascinerend? Martin geeft wijncursussen aan iedereen die meer wil leren over wijn en over wijn proeven. Naast proeven leer je onder meer het etiket van een wijnfles lezen. Wat zegt het jaar over de smaak? Welke druivenrassen zijn er? Voor beginnende wijndrinkers is er de cursus Wijnvignet SDEN 1 (twee avonden). De uitgebreidere cursus Wijnoorkonde SDEN 2 bestaat uit vijf avonden en gaat dieper op de materie in. Hoe kies je een wijn bij een gerecht? Hoe bewaar je wijnen? Voor gevorderde wijnproevers en mensen die zich willen voorbereiden op de vinologenopleiding is er de cursus Wijnbrevet SDEN 3 (acht avonden).

De wijncursussen van Horeca & Wijn Advies NL vinden plaats in wijnbar Rembrandt en worden allemaal door Martin gegeven. Kijk hier voor meer informatie en om je aan te melden.

Pagina 1/6
⟵ swipe swipe ⟶

adv.