Apeldoorn

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Waarom die wijn uit Italië thuis anders smaakt (en waarom een wijncursus helpt)

Aangeboden door Horeca & Wijn Advies NL 17 augustus 2019

Wijncursus

De vakantie zit er voor de meesten van ons alweer bijna op. Veel mensen zijn op vakantie geweest in landen met beroemde wijngebieden – vaak zonder dat ze het in de gaten hebben overigens – waar ze genoten van de plaatselijke wijnen. Maar neem je een fles mee naar huis, dan smaakt hij in je eigen woonkamer toch ineens heel anders. Martin van den Brink van Horeca & Wijn Advies NL legt uit hoe dit kan.

Geuren en smaken

Martin hoort het regelmatig: “Veel mensen nemen op reis een lokale wijn mee naar Nederland om thuis nog even de herinneringen op te halen aan die heerlijke vakantie, het mooie weer en lekkere eten.” Maar zit je thuis weer in het dagelijks ritme van werk of je studie? Dan valt die heerlijke wijn vaak toch tegen.

“Wijn is een product dat vaak in een bepaalde sfeer genoten wordt,” legt Martin uit. “Op vakantie bijvoorbeeld, maar ook op dat leuke feestje, tijdens een bijzonder diner of in een romantische stemming. Haal je die sfeer weg, dan is de wijnbeleving ook gelijk anders. Je mist iets.”

De heerlijke droge, witte wijn uit Toscane, die je met je blote voeten in het gras voor de caravan dronk? De Bordeaux van de wijngaard die jullie bezochten op die zonovergoten dag in juli? Die wijnen smaken ineens heel anders bij je hutspot op een gure herfstdag in Nederland. “Wijn brengt namelijk associaties met zich mee, net als geuren en smaken dat doen.”

Proeven als een pro

Wil je wijn kunnen beoordelen op iets anders dan de persoonlijke beleving, dan hebben we goed nieuws! “In wijncursussen leer je de componenten los te koppelen, en beoordeel je wijnen op kleur, geur en smaak. Je probeert deze vervolgens een naam te geven, zoals goudgeel van kleur, in de ‘neus’ iets van roomboter en tropisch fruit en in de afdronk iets kruidigs met een zoetje en een klein bittertje.”

“Vaak sluiten wijnen, gemaakt van lokale druivenrassen, aan bij de plaatselijke keuken”

Tijdens de basiscursussen van Horeca & Wijn Advies NL leer je nieuwe druivenrassen kennen, ontdek je waar ze vandaan komen en hoor je waarom ze alleen in bepaalde streken voorkomen. “Vaak sluiten wijnen, gemaakt van lokale druivenrassen, aan bij de plaatselijke keuken. Zoals die droge witte wijn uit het hierboven genoemde Toscane. Deze rassen doen het elders een stuk minder door een geheel ander klimaat.”

Wijncursus volgen

Na een wijncursus begrijp je beter hoe wijnen werken. Martin: “Ik krijg vaak terug van oud-cursisten dat ze op vakantie nu vaak meerdere wijnen uitproberen, gemaakt van verschillende – vaak onbekende – druivenrassen!”

Wil jij ook wijnen beter kunnen begrijpen, onbekende wijngebieden leren kennen en kunnen proeven als een pro? Schrijf je dan in voor één van Martins erkende wijncursussen die begin oktober starten.

Lees hier meer over elke cursus: 

Wijncursussen Horeca en Wijn Advies

Wijncursussen voor beginners en gevorderden in Apeldoorn weer van start

Het verschil weten tussen een merlot en een malbec? Nooit meer verward voor het schap in de supermar...

Meer over Horeca & Wijn Advies NL ontdekken?

Horeca & Wijn Advies NL wijnbars

Sluisoordlaan 331, Apeldoorn

Bekijk meer:wijnbars

adv.