5 feitjes over wijn die je voor je volgende borrel wil weten

Aangeboden door Horeca & Wijn Advies NL 13 maart 2019

Wil je hoge ogen gooien op je volgende verjaardag, borrel of bedrijfsfeestje? Wij vroegen register vinoloog en voormalig sommelier Martin van den Brink (51) van Horeca & Wijn Advies NL om een paar fascinerende feitjes over wijn. 

1. Feitje over chardonnay

Ben je een sauvignon blanc-drinker? Of meer een chardonnay-fan? Vaak hebben mensen een voorkeur voor de een of de ander. “Maar de ene chardonnay is de andere niet,” zegt Martin. “Verschillen zitten onder andere in het klimaat waarin de druif groeit, het bodemtype van de grond, de bereiding – ook wel vinificatie genoemd – en kloon. Een chardonnay uit de nieuwe wijnwereld, uit Chili of Zuid-Afrika bijvoorbeeld, kan veel meer fruittonen hebben dan een strak droge chardonnay uit Chablis Frankrijk.”

2. Feitje over port

Port is geen wijn, toch? “Zeker wel! Port is een versterkte wijn. Wat eigenlijk wil zeggen dat tijdens de vinificatie – het bereidingsproces – alcohol wordt toegevoegd. Hier dankt het zijn zoete smaak én zijn alcoholpercentage van 18 tot 20% aan.”

3. Feitje over Duitse wijnen

Goed om te weten: Duitse wijnen zijn niet altijd zoet. Martin: “Sterker nog, Duitse droge wijnen nemen, net als rode wijnen, in populariteit toe!”

4. Feitje over Zuid-Afrika

“Wist je dat Nederlander Jan van Riebeeck als eerste wijnstokken in Zuid Afrika plantte?” vertelt Martin. “Dat deed hij in 1658. Op 2 februari 1659 maakte hij vervolgens zijn eerste wijn.” Die datum wordt nog steeds gezien als het begin van de wijnbouw in Zuid-Afrika!

5. Feitje over de beaujolais

Elk jaar op de derde donderdag van november komt de beroemde Franse beaujolais nouveau op de markt. Een snel gemaakte, zeer fruitige wijn van de gamaydruif en een wijn die jong gedronken op zijn lekkerst is. “Maar het is een fabeltje dat alle beaujolaiswijnen jong gedronken moet worden. De wijnen uit het noordelijke Chénas bijvoorbeeld kunnen rustig vijf tot acht jaar flesrijping mee krijgen.”

Wijnproeverij Horeca en Wijn Advies
Foto: Horeca en Wijn Advies BV

Wijncursus volgen

Al die wijnkennis smaakt naar meer, toch? Martin heeft al zijn wijnkennis in de cursussen en proeverijen gestopt die hij met Horeca & Wijn Advies NL in Apeldoorn geeft.

Wil je in twee avonden de beginselen van het wijnproeven leren? Schrijf je dan in voor de cursus wijnvignet SDEN 1, die op dinsdag 2 april 2019 begint. Wijnvignet SDEN 1 is een laagdrempelige wijncursus speciaal voor beginnende wijnliefhebbers. In twee avonden leer je gericht wijnproeven, de taal van het etiket, maak je kennis met verschillende druivenrassen en geeft Martin tips om nog meer van wijn te genieten.

Martin geeft al zijn cursussen in wijnbar Rembrandt aan de Marktstraat. Inschrijven kan via de website, meer informatie vind je hier. Voor mensen met basiskennis start de wijnoorkondecursus SDEN2 op 9 april.

Lees ook: 

Horeca en Wijn Advies NL

Vinoloog Martin: ‘Steeds meer mensen drinken wijn, maar de meesten hebben geen idee wat ze drinken’

Martin van den Brink (51) is register vinoloog en heeft met zijn bedrijf Horeca & Wijn Advies NL de ...

Deze bijdrage wordt je aangeboden door Horeca & Wijn Advies NL. Meer over Horeca & Wijn Advies NL ontdekken?

Horeca & Wijn Advies NL wijnbars

Sluisoordlaan 331, Apeldoorn

Bekijk meer:wijnbars

adv.